Haykonfed Bulancak sahilindeki hayvan katliamına sessiz kalmadı

Giresun’un Bulancak-Piraziz ilçeleri sınırında, kumsal boyunca sergilenen dehşet verici manzara, 10 Mart 2024 tarihinde yaşanan hayvan katliamıyla çarpıcı bir şekilde ortaya çıktı.

Haykonfed Bulancak sahilindeki hayvan katliamına sessiz kalmadı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.03.2024
Düzenleme: 20.03.2024 11:46
60
A+
A-

Vatandaşların ihbarı üzerine yapılan araştırmada, Bulancak Belediyesi’nin kepçe kullanarak en az 18 köpeği, kum ve çakıl yığını altına gömdüğü tespit edildi. Ancak yetkililer sessiz kaldı, otopsi yapılmadı ve suçlularla ilgili hiçbir adım atılmadı.

Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciliği ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, olayın üzerinden geçen 9 gün sonra dahi Tarım ve İlçe Müdürlüğü’nün harekete geçmediğini fark edince, sessizliği bozarak faillerin bulunması için adım attı. Ancak 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikler, bu tür vakalarda vatandaşların doğrudan Savcılığa başvurmasını engelliyor.

Bulancak Belediyesi’nin yanı sıra, bölgedeki diğer yetkililerin sessizliği üzerine, hayvan hakları savunucuları ve yerel koruma görevlileri 17 Mart’ta Bulancak’ta eylem gerçekleştirerek ölen hayvanların haklarını aradılar. Ancak gerçek sorumlular hala cezalandırılmayı bekliyor. Bu vahşeti göz ardı etmeyelim, hayvanların adaletini sağlamak hepimizin görevidir.

SORUŞTURMA İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilcisi Kemal Zafer Özdemir, sahilde yaptığı katliama dair açıklamada şunları söyledi:

“Biz haberdar olduktan sonra Tarım İlçe Müdürlüğü’ne geliyoruz. 4-5 gündür bu konuda haberleri olmadığını, kendilerine bilgi gelmediğini söylüyorlar. Belediye ilk iş olarak Tarım İlçe Müdürlüğü’ne haber vermesi, müdürlükte görev yapan veteriner hekimlerinin de ölen canlarımızın neden öldüğünü araştırması gerekirdi. Maalesef Bulancak Belediyesi böyle bir çalışma yapmamış. Bizler, soruşturma açılması için Tarım İlçe Müdürlüğü’ne ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçemizi ve ölen hayvanların resimlerini verdik. Böylece hukuki süreci başlattık ve bunun takipçisi olacağız.

KATLİAM VE HALK SAĞLIĞI SORUNU

Eylemin organizatörlerinden hayvan hakları savunucusu Nihal Memiş Dizdar ise, “Bu katliamdır. Ayaklarımızla bastığımız bu kum tabakasının altında daha ne kadar hayvan olduğunu bilmiyoruz. Bu çok acı bir şey. Çuvaldan çıkan buzağıyı acaba dövüşte mi önlerine attılar? O kadar çok şaibe var ki! Önce araştırma yaparsın, hayvanların otopsisini yaparsın, ondan sonra da ücra bir yerde gömüsünü yaparsın. Burası halka açık bir plaj, denize girdiğimiz bir nokta,” diyerek hayvan katliamının yanı sıra, çevresel etkilerle birlikte ciddi sonuçlar doğurabilecek halk sağlığı sorununa da dikkat çekti.

Katiller ortaya çıkartılana kadar, önümüzdeki Cumartesi günü, hatta her Cumartesi günü olmak üzere, her geçen gün sayımız artarak burada adalet bekleyişi yapacağız, adalet nöbeti tutacağız. Ta ki bu katiller bulunacak, cezasını alacağız ve biz de ondan sonra buradan ayrılacağız. Cumhuriyet Başsavcılığı gelene kadar kimsenin, belediyenin buraya dokunmaması gerekir; hatta sahilinin tamamının taratılması lazım. Biz bugün geldiğimizde yüzeyde 4-5 tane daha görüyorsak, bizler burada onlarca hayvan olduğuna inanıyoruz.”

REKLAM ALANI