Hüseyin Gazi Menteşeoğlu’nun kişisel arşivi ziyaret edildi

Menteşeoğlu’nun 200 yıl önceye dayanan ve Giresun’u anlatan kişisel arşivi bulunuyor.

Hüseyin Gazi Menteşeoğlu’nun kişisel arşivi ziyaret edildi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.08.2024
18
A+
A-

Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Kent Konseyi Başkanı İsmail Cem Feridunoğlu ile birlikte, araştırmacı yazar Hüseyin Gazi Menteşeoğlu’nun 200 yıl önceye dayanan ve Giresun’u anlatan kişisel arşivini ziyaret etti.

Zeytinlik Semti’nde oluşturulan arşivi hayranlıkla inceleyen Başkan Köse, büyük çabasından dolayı Menteşeoğlu’na teşekkür ederek, bu çalışmanın Giresun için çok değerli olduğunu dile getirdi.

DEĞERLİ BİR TARİH HAZİNESİ

Hüseyin Gazi Menteşeoğlu, tamamen kendi çabalarıyla oluşturduğu ve Giresun’un asırlar önceki halini günümüze taşıyan kişisel arşivinde; Cumhuriyete giden yolda Milli Mücadeleye katılan Giresun gönüllü alaylarının fotoğrafları, renklendirilmiş 1930’lu-1940’lı yıllarda Giresun’da milli bayram kutlamaları, eski Giresun manzaraları, kayaların üzerindeki konaklar ve evler, Atatürk imzalı evraklar, İstiklal Madalyası, beratlar ve Milli Mücadelede kullanılmış objeler yer alıyor.

ÖNEMLİ BELGELER VE FOTOĞRAFLAR

Arşivde ayrıca, Atatürk’ün Giresun’a yaptığı ziyaret ve konuşmalarını içeren gazeteler, fındık ihracatıyla ilgili belgeler ve yolcu vapurlarının fotoğrafları da bulunuyor. Menteşeoğlu, babası Erden Menteşeoğlu’nun (merhum) çalışmalarına katkı vermek için 2001 yılında arşiv oluşturmaya başlamış ve bini aşkın eski Giresun fotoğrafı ile 500’ün üzerinde Osmanlı dönemine ait gazete ve yüzlerce belge toplamış.

GİRESUN TARİHİ VATANDAŞLARLA BULUŞUYOR

Menteşeoğlu, Türkiye’nin farklı noktalarından ve yurt dışından gazete, fotoğraf ve belgeleri toplamaya devam ettiğini belirtti. Fotoğrafların 1880-1900’lü yıllara dayandığını ve en çok Giresun’un mimari güzelliklerinin vatandaşların ilgisini çektiğini vurguladı. Açtığı sergilerle Giresun’un tarihini vatandaşlarla buluşturan Menteşeoğlu, çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Ziyaret esnasında, Başkan Köse Menteşeoğlu’na bir çiçek, Kent Konseyi Başkanı Feridunoğlu ise bir plaket takdim etti. Başkan Köse, bu çalışmada Menteşeoğlu’na her türlü desteği vereceklerini bildirdi.

REKLAM ALANI