İklim değişikliği ve meteorolojik afetler kapıda!

Giresun Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Vali Mehmet Fatih Serdengeçti imzasıyla meteorolojik afetler ve iklim değişikliği konusunda önemli bir uyarı yaptı.

İklim değişikliği ve meteorolojik afetler kapıda!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 19.07.2024
28
A+
A-

Uyarıda, küresel iklim değişikliği ile birlikte bölgede yaz aylarında ani ve aşırı yağışlar ile heyelan, su baskını ve dere taşkınlarının meydana geldiği belirtildi.

Valilik, afetler nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı bir dizi tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Bu tedbirler şunlardır:

METEOROLOJİK UYARILARIN TAKİBİ

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğü ve AFAD tarafından yapılan meteorolojik uyarıların dikkatle takip edilmesi gerektiği belirtiliyor.

HALKIN BİLGİLENDİRİLMESİ

Yağış uyarısı verilen günlerde, AFAD, Belediye ve Camilerin anons sistemleri ile vatandaşlara gerekli uyarılar yapılacak.

KAMU KURUMLARININ HAZIR OLMASI

Görevli tüm kamu kurum ve kuruluşlarının araç-gereç ve personeliyle her an hazır tutulması gerektiği vurgulandı.

KRİTİK BÖLGELERDE ÖNLEMLER

Daha önce afet yaşanmış kritik bölgelerde, su baskını ve dere taşkınlarına karşı gerekli iş makinası araç-gereç ve personelin hazır tutulması isteniyor.

Taşkın riski taşıyan derelerin ıslah çalışmalarının, çevresindeki altyapı çalışmaları ile birlikte tamamlanması gerekmekte.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI

Kapalı olan derelerde biriken rusubatın temizlenmesi, mahalle yollarındaki altyapıların güçlendirilmesi, kapalı menfez ve mazgalların temizlenmesi öncelikli çalışmalar arasında yer alıyor.

MÜDAHALE VE KONTROLLER

Dere yataklarına dökümü yasak olan moloz, çöp ve cürüf atıklarının ilgili kurumlarca kontrol edilmesi ve dökülmesinin yasaklanması önemle vurgulanıyor. Fındık cüruflarının ve çalıların yan ve kuru dere yatakları ile yol kenarlarına dökülmesinin yasaklanması ve muhtarlıklar kanalı ile vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekiyor.

ENERJİ VE HABERLEŞME HATLARI

Enerji nakil hatları ve trafo merkezleri ile haberleşme hatlarının bakım ve kontrollerinin yapılması sağlanmalı.

Cadde, sokak ve parklarda bulunan ağaçların devrilmesi ve kırılmasının önüne geçebilmek için uygun budamanın zamanında yapılması ve gerekli tedbirlerin alınması şart.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN KONAKLAMA ALANLARI

İlimize dışarıdan gelen mevsimlik tarım işçilerinin izinsiz ve habersiz dere yataklarında konaklamalarının önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

Vali Mehmet Fatih Serdengeçti, vatandaşları meteorolojik uyarıları dikkate almaları ve gerekli hassasiyeti göstermeleri konusunda uyardı. “Meteorolojik uyarılara dikkat edelim ve gerekli tedbirleri alalım. Dere yataklarına ev, işyeri ve ahır yapmayalım. Yağış uyarısı yapılan havalarda mecbur kalmadıkça yola çıkmayalım. Olumsuz hava şartlarında tarla ve bahçelerde çalışmayalım. Dere yataklarından uzak duralım. Bizler, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için her türlü tedbiri alıyoruz. Vatandaşlarımız da bu konuda alınan tedbirlere ve yapılan uyarılara dikkat ederek bizlere yardımcı olsunlar,” dedi.

REKLAM ALANI