Işık: Sokak hayvanlarının yaşam hakkını savunuyoruz!

Giresun Hayvanları Koruma Derneği Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Aslı Işık Sağlam, sokak hayvanları konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Işık: Sokak hayvanlarının yaşam hakkını savunuyoruz!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.05.2024
19
A+
A-

Işık Sağlam, Enam Suresi’nden alıntı yaparak, “Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve iki kanadıyla uçan her türlü kuş sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir,” diyerek hayvanların da insanlar gibi bir topluluk olduğunu vurguladı.

Işık Sağlam, yıllardır 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yetersizliğini dile getirdiklerini, ancak bu konuda ilerleme kaydedilemediğini belirtti. “Tecavüzler, işkenceler ve türlü eziyetlerin sonucunda bu noktaya geldik. İnsanların, çocukların ve kadınların sokak hayvanları konusunda yaşadıkları olayları görmezden gelmiyoruz. Adil bir çözüm bulunması taraftarıyız,” dedi.

Işık Sağlam, ülkede başıboş sokak köpeği sorunu olmadığını, asıl sorunun sorumsuzca sokağa terk edilen ve zamanında kısırlaştırılmayan hayvanlar olduğunu ifade etti. Ayrıca, güncellenen yasalarla hayvanların satılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtti ve sahiplendirme süreçlerinde gerekli belgelerin ve onayların şart koşulması gerektiğini söyledi.

Mamaların fahiş KDV oranlarına da dikkat çeken Işık Sağlam, bu konunun da gündeme alınması gerektiğini vurguladı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 29 Ocak 2021 tarihli Cuma hutbesine atıfta bulunarak, hayvanların da temel hakları olduğunu ve onlara sevgi ve şefkatle yaklaşılması gerektiğini hatırlattı.

Son olarak, yeni yasa taslağında yer alan ve rehabilite edilemeyen hayvanların 30 gün içinde uyutulmasını öngören maddelere karşı çıktığını belirtti. “Elinizi vicdanınıza koyup söyleyin; köprüden önce son çıkış hayvanların uyutulması mı? Sokaklarda uyuşturucu satan, çocuk tecavüzcüsü, kadın katili gibi suçlar temizlenmiş mi ki tek sorunumuz hayvanlar oldu?” diye sordu.

Işık Sağlam, sokak hayvanlarının da yaşam hakkı olduğunu vurgulayarak, daha adil ve aklı selim bir yasa için konunun takipçisi olacaklarını belirtti. “Meclis’te teklife nihai şeklinin verilmesi ve teklifin sunulmasını, sonuçlarını hep beraber göreceğiz,” dedi.

REKLAM ALANI