Kahverengi Kokarca’yı samuray arısı yok edecek!

Giresun’da Kahverengi Kokarca ile mücadele kapsamında, zararlının yoğun olduğu bölgelere 17 bin samuray arısı salınacak.

Kahverengi Kokarca’yı samuray arısı yok edecek!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.05.2024
25
A+
A-

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta tarımsal ürünlere zarar veren Kahverengi Kokarca ile mücadele faaliyetleri sürüyor.

Giresun Ziraat Odası ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, köy ve mahalle muhtarları fındık zararlısına karşı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya tarafından bilgilendirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Kahverengi Kokarca’nın hafife alınmayacak bir fındık zararlı olduğunu, üreticilerin bu zararlıyla mutlaka mücadele etmesi gerektiğini kaydetti.

“GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE YOK EDELİM”

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde üreticileri bilgilendirmeye devam ettiklerini belirten Karan, muhtarlara bu nokta önemli görev düştüğünü ifade etti.

Karan, “Devlet üretici el ele bu fındık zararlısını yok edene kadar mücadeleyi bırakmayalım. Fındığımız bu zararlıya yem etmeyelim. Gördüğümüz yerde yok edelim. Fındık bizim olmazsa olmazıdır” dedi.

SEKTÖRDEN İLAÇ TEMİN EDİLDİ

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Angın da yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl Ordu ilinde baskın bir şekilde görülen kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında Karadeniz Tarımda Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile  Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından samuray arısı üretildiğini belirterek, Giresun’da bu fındık zararlısına karşı doğaya 17 bin samuray arısı salınacağını kaydetti.  Kahverengi Kokarca ile mücadele kapsamında eğitim çalışmalarının yanı sıra, gerekli mücadelenin yapıldığını aktaran Angın, sektörden maksimum seviyede ilaç temini yaptıklarını, bu ilaçları üreticilerle birlikte bahçelere uygulayacaklarını ifade etti.Müdür Angın, özellikle kahverengi kokarca ile mücadelenin son bahar aylarında önemli olduğunu belirterek, “Havaların soğumasıyla kapalı alanlara sığınan bu zararlıyı ilaçlı mücadele ile yok edebiliriz” dedi.

Angın, kahverengi kokarca’ya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ruhsatlı 4 tür ilaç bulunduğunu da  sözlerine ekledi. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Arif Kahya da yaptığı sunumda, muhtarlara kahverengi kokarca zararlısı hakkında bilgi verdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.