Şenyürek; AKP biat eden bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun İl Başkanı Dr. Gökhan Şenyürek, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredat taslağına tepki göstererek, “AKP, çocuklarımızı ve gençlerimizi kendi ideolojisine uygun biçimde; biat eden cahil bireyler olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır” dedi.

Şenyürek; AKP biat eden bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.05.2024
58
A+
A-

Şenyürek yaptığı açıklamada, AKP’nin toplumu ve eğitim sistemini kendi siyasi hedefleri doğrultusunda dizayn etmeyi hedeflediğini vurgulayarak, “Yeni müfredat taslağı; bilimsel aklı ve pozitif bilimleri reddeden, toplumsal ilerleme ve aydınlanmanın aksini hedefleyen, özgür bireyler yetiştirmek yerine anayasanın laiklik, din ve inanç özgürlüğü ilkelerine aykırı gerici politikalarla, okul öncesinden itibaren çocuk ve gençlerin akıl ve ruh dünyasını baskılamayı, tek tipleştirmeyi amaçlayan siyasi bir projedir” ifadelerini kullandı.

Son 22 yılda 4’üncü kez değiştirilmek istenen müfredatla, bilimsel ve çağdaş eğitimden uzaklaşmanın sürdürüldüğünü kaydeden Şenyürek, “AKP iktidarında 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişti, reformlar yapıldı, modeller denendi, sistem değişti. Ancak her değişiklikte eğitim sistemi daha geriye gitti, kalite, nitelik ve içerik büyük hasar gördü. Öğrencilerin başarısı geriledi. PİSA sıralamasında düşüş hızlandı. Türkiye’yi otokrat, kapalı bir Orta Doğu ülkesine dönüştürmeyi isteyen iktidar, bilimi ve aydınlanma düşüncesini öteleyerek laik ve çağdaş eğitimden uzaklaşarak çocuklarımızın ve gençlerimizin gelecekleriyle oynamaktadır. Öte yandan bilimsel eğitimden uzaklaşmanın bir yansıması olarak Bakanlığın kendi resmi rakamlarına göre halen Türkiye’de 322 Fen Lisesi’ne karşılık 4413 İmam Hatip Lisesi bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Binlerce sayfalık müfredat değişikliğinin yeni öğretim yılında uygulamaya konmak üzere sadece bir hafta askıda tutulup, oldubittiye getirilmeye çalışıldığını sözlerine ekleyen Şenyürek, “Milyonlarca öğrencinin ve toplumun geleceğini ilgilendiren böylesine önemli bir değişikliğin tepeden inmeci bir yaklaşımla, ortak akıl dışlanarak, toplumsal uzlaşı olmadan uygulanması kabul edilemez. Tamamen siyasi bir ideoloji doğrultusunda hazırlanan ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adlı müfredat değişikliği derhal geri çekilmelidir” dedi.

Son olarak İstanbul’da okul müdürünün okuldan uzaklaştırılan bir öğrenci tarafından silahla vurularak öldürülmesiyle ilgili de konuşan Şenyürek, “Ne yazık ki; şiddet olayları, evde, sokakta, okulda ve hayatın her alanında adeta gündelik yaşamın bir parçası haline gelmiştir. İstanbul’da bir okul müdürünün görevi başında iken okuldan uzaklaştırılan bir öğrenci tarafından silahla öldürülmesi gelinen durumun vahametini gözler önüne sermiştir. Öğrenci ve veliler nezdinde öğretmenleri eğitim sisteminin tüm sorunlarının kaynağı olarak gösteren yanlış politikalar; eğitim sisteminde nitelik kaybına ve öğretmenlik mesleğinin değersizleştirilmesine neden olmuştur. Başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm eğitim emekçileri korku ve güvensizlik duygusu yaşarken, her türlü baskı, tehdit ve şiddet uygulayan kişilerin, cezasızlık politikaları ile korunmaları şiddet suçu işleyenleri cesaretlendirmektedir” diye konuştu.

REKLAM ALANI