Sıcak saatlerde dışarı çıkmayın

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Sandıkçı, sıcak çarpması ve inmeden korunmanın hayati önem taşıdığını belirtti.

Sıcak saatlerde dışarı çıkmayın
REKLAM ALANI
Yayınlama: 11.06.2024
10
A+
A-

Dr. Sandıkçı, özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıda bulunmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

SIVI DENGESİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Sıcak çarpması ve inmeden korunmak için sıvı-elektrolit dengesinin korunmasının kritik olduğunu belirten Dr. Sandıkçı, “Günlük sıvı ihtiyacının düzenli karşılanması ve gün içine eşit şekilde yayılması büyük önem taşır” dedi.

AÇIK RENKLİ KIYAFETLER GİYİN

Yaz aylarında mevsime uygun, açık renkli kıyafetler giymenin önemine dikkat çeken Dr. Sandıkçı, “Bu sayede vücut, sıcak havadan daha az etkilenir ve sıcak çarpması riski azaltılır” ifadelerini kullandı. Ayrıca, risk grubundaki bireylerin ilaçlarını düzenli kullanmalarının önemini vurguladı.

GÜN İÇİNDE BANYO YAPIN

Dr. Sandıkçı, gün içinde banyo yapmanın ve vücudu nemlendirmenin sıcak çarpmasından korunmada etkili olduğunu belirtti. “Bu sayede vücut ısısı düşürülerek, sıcak havanın olumsuz etkileri en aza indirilebilir” dedi.

SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMA ÖNERİLERİ

Dr. Öğr. Üyesi Sandıkçı, sıcak çarpması ve inmeden korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde sıraladı:

  1. Bol Sıvı Tüketimi: Su başta olmak üzere, elektrolit dengesini koruyacak içecekler tüketilmelidir.
  2. Gölge Alanlarda Bulunma: Mümkün olduğunca gölgede kalınmalı, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
  3. Hafif Egzersizler: Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, hafif tempolu yürüyüşler tercih edilmelidir.
  4. Serinleme Yöntemleri: Klima veya vantilatör gibi serinletici cihazlar kullanılabilir.

Dr. Sandıkçı, “Bu basit ancak etkili önlemlerle yaz aylarında inme ve sıcak çarpması risklerini en aza indirmeniz mümkün. Sağlığınızı korumak için gerekli tedbirleri almayı ihmal etmeyin” dedi.

REKLAM ALANI