Taban fiyat bu ay sonuna kadar açıklanmalı

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık taban fiyatının bu ay sonuna kadar açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

Taban fiyat bu ay sonuna kadar açıklanmalı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.07.2024
37
A+
A-

Karan, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yönetimine seslendi.

YEŞİL ALTIN İÇİN SON HAZIRLIKLAR

“Üreticinin gözü dalın ucundaki fındıkta, kulağı devlet tarafından açıklanacak olan müdahil alım fiyatında” diyen Karan, 2024 yılı fındık hasat dönemine sayılı günler kaldığını ve üreticilerin son hazırlıkları yaptığını belirtti. Karan, “Dolaylı yoldan milyonlarca kişiyi ilgilendiren ve ülkemize yıllık 2-2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan Karadeniz’in ‘Yeşil Altın’ı için hasat zamanı geldi çattı. Fındık üreticisi, bahçesine girerken taban fiyatın ne olacağını ve emeğinin karşılığını alıp alamayacağını bilmek istiyor.” dedi.

FINDIK FİYATI GEÇ KALMADAN BELİRLENMELİ

Karan, “Devlet adına müdahil alım yapacak olan TMO’nun fındık taban fiyatı bu ay sonuna kadar mutlaka açıklanmalı” diyerek, 2024 yılı fındık taban fiyatının artan girdi maliyetleri, ekonomik kriz ve üreticinin refah payı göz önünde bulundurularak belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Karan, açıklanacak olan taban fiyat sonrası TMO’nun alım kampanyası ve kriterlerini kamuoyuyla paylaşması gerektiğini söyledi.

ÜRETİCİ ZARAR GÖRMEMELİ

Taban fiyatın gecikmemesi gerektiğini belirten Karan, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya çağrımızdır; fındık taban fiyatını bir an önce açıklayın ki, üretici bahçesine mutlu, mesut girsin. Geç ve üretici hasada başladıktan sonra açıklanacak olan bir taban fiyat üreticinin lehine değil, zararına olacaktır.” dedi.

SERBEST PİYASADA FİYAT DÜŞÜŞÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Karan, serbest piyasada fındık fiyatının bir ay öncesine kadar 135 TL iken şu anda 115 TL’ye düştüğünü belirterek, “Her yeni hasat sezonu öncesi olduğu gibi yine üreticinin ürününü düşük fiyata kapatmak isteyenler iş başında. Devletimiz tarafından bunlara fırsat verilmemesi adına taban fiyatın bir an önce açıklanmasını bekliyoruz.” dedi.

REKOLTE TAHMİNLERİ DEVAM EDİYOR

2024 yılı fındık rekolte tespit çalışmalarının devam ettiğini hatırlatan Karan, ilk belirlemelere göre Giresun’da rekoltenin bir önceki yılla aynı oranda görüldüğünü sözlerine ekledi.

REKLAM ALANI