Tarihe damga vuran kahramanlık hikayesi

Görele ve Eynesil ilçelerinde Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında, Kurtuluş Savaşı’nda önemli hizmetlerde bulunmuş olan Rüsumat-4 gemisi, düzenlenen törenle anıldı.

Tarihe damga vuran kahramanlık hikayesi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 02.07.2024
21
A+
A-

Görele Liman Başkanlığı tarafından organize edilen törende, Görele’den hareket eden bir balıkçı teknesi, Eynesil ilçesinin Topallı Deresi mevkiine gelerek geminin battığı noktaya çelenk bıraktı. Törene Eynesil Kaymakamı ve Görele Kaymakam Vekili Erkut Pamuk, Görele Belediye Başkanı Hasbi Dede, Görele İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Evren Özdemir, Görele Liman Başkanı Erhan Zeynel, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve Görele Liman Başkanlığı personeli katıldı.

RÜSUMAT-4’ÜN TARİHİ MİSYONU

Eynesil Kaymakamı ve Görele Kaymakam Vekili Erkut Pamuk, törende yaptığı konuşmada, Rüsumat-4 gemisinin Kurtuluş Savaşı’ndaki kritik rolüne değinerek, geminin Türk denizciliği ve bağımsızlığı için bir sembol olduğunu vurguladı. Kaymakam Pamuk, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanununun Türk denizciliği açısından önemine dikkat çekti.

RÜSUMAT-4’ÜN KAHRAMANLIK HİKAYESİ

Giresun Üniversitesi Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Mevlüt Kaya ise, Rüsumat-4 gemisinin Kurtuluş Savaşı sırasında Karadeniz’de silah ve cephane taşımada önemli görevler üstlendiğini belirtti. Kaya, geminin 1891 yılında İngiltere’de balıkçı gemisi olarak inşa edildiğini ve 1913 yılında Osmanlı Devleti tarafından satın alındığını ifade etti. Geminin, Batum-Samsun arasında seferler yaparken Yunan karakol gemileri tarafından bombardımana tutulduğunu ve Eynesil kıyısında halkın çabalarıyla onarılmaya çalışıldığını anlattı.

EYNESİL’DEKİ DİRENİŞ VE KAHRAMANLIK

Mevlüt Kaya, 29 Eylül 1921 tarihinde Eynesil kıyısında düşman saldırısına uğrayan geminin, Eynesil halkının yardımlarıyla onarılmaya çalışıldığını ve 14 Ekim 1921’de ikinci kez saldırıya uğradığını dile getirdi. Gemi mürettebatının Eynesilli vatandaşların evlerinde misafir edildiğini ve Rüsumat-4’ün Eynesil halkı için milli mücadeleyi temsil eden bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Tören, denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi. Katılımcılar, Rüsumat-4 gemisinin kahramanlık hikayesini hatırlatarak, Kurtuluş Savaşı’nda emeği geçen tüm denizcileri ve şehitleri rahmet ve minnetle andılar.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.