Türkiye, Turnaların konaklama cenneti

Turnalar İçin Umut Verici Çalışmalar: 10 yılda 154 turna halkalandı, 54 turnaya verici takıldı

Türkiye, Turnaların konaklama cenneti
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.06.2024
33
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığınca nesli tehlike altında olan turnalar üzerinde yürütülen çalışmalarda son 10 yılda büyük ilerlemeler kaydedildi. Bu süreçte 154 turna halkalandı, 54 bireye verici takıldı. Böylece turnaların üreme ve kışlama alanları hakkında detaylı bilgiler elde edildi.

TURNALARIN GÖÇ YOLLARI TAKİP EDİLİYOR

Türkiye, farklı iklim ve doğal ekosistemleri sayesinde turnaların kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konakladığı ender ülkelerden biri. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), 2013 yılında hazırlanan Turna Eylem Planı ile turna popülasyonlarını düzenli olarak takip ediyor. Bolu, Samsun, Tokat, Giresun, Sivas, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerinde toplam 154 turna halkalanarak izleniyor, 54 bireye verici takılarak hareketleri detaylı olarak gözlemleniyor.

KORUMA ALTINDAKİ ALANLAR KIŞLAMA İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Verici takma çalışmaları sonucunda Sivas, Ardahan, Erzurum, Erzincan, Van, Muş gibi illerde üreyen turnaların büyük oranda kışlama için Kayseri’deki Sultan Sazlığı Milli Parkı, Adana’daki Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve Akyatan-Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarını tercih ettiği görüldü. Bu alanlar, uluslararası Ramsar Sulak Alanı statüsü ile koruma altında bulunuyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİMİZE SAHİP ÇIKIYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, biyolojik çeşitliliğin ülkenin serveti olduğunu vurgulayarak, turnaların korunması için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Yumaklı, alınan tedbirlerle turna popülasyonlarının düzenli olarak takip edildiğini ve koruma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. “Biyolojik çeşitliliğimize sahip çıkıyoruz. Sorumluluğumuzun bilinciyle çalışmalarımız, tedbirlerimiz ve yeni projelerimizle nesli tükenme tehlikesi altında olan türlere umut olmaya ve onları korumaya devam edeceğiz. Bu canlıların korunması hepimizin ortak borcudur” dedi.

REKLAM ALANI