Türkiye’nin Fındık Rekoltesi Kanada Tahminlerini Aş(a)mıyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Kanada’da düzenlenen 41. Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde açıklanan 785 bin ton tahmini fındık rekoltesine göre, Türkiye’nin bu yıl 600 bin tonu aşmayacağını ifade etti.

Türkiye’nin Fındık Rekoltesi Kanada Tahminlerini Aş(a)mıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 14.05.2024
78
A+
A-

Karan, Amerika, Şili, Kanada gibi ülkelerde her yıl masa başında açıklanan tahmini fındık rekoltesinin Türk üreticileri için geçersiz olduğunu vurgulayarak, “Bu rakamlara kendisi inanmayanlar, üreticilerden ve Türkiye Cumhuriyeti’nden bunları kabul etmelerini beklemesin” dedi.

ÇOTANAK SAYIMI GERÇEĞİ YANSITIR

Her yıl Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde açıklanan tahmini fındık rekoltesinin Türkiye’de gerçekleşen rekoltenin 150-200 bin ton altında olduğunu belirten Karan, Kongre üyelerini çotanak sayımına dayalı olarak rekolte açıklamaya davet etti.

KARANFİL SAYIMI YANILTMAKTADIR

Karan, karanfil doğumuna göre belirlenen tahmini fındık rekoltesinin hiçbir zaman doğru çıkmadığını hatırlatarak, “Eğer bugünden dış alıcılar ve yerli işbirlikçileri fındık fiyatını düşürmek için rekolteyi yüksek göstermeye çalışıyorsa, bilin ki rekolte düşük ve stoklar dolu. Ayrıca bu yıl mevsim koşulları nedeniyle karanfil doğumu geç gerçekleşti. Hangi ara rekolte tespiti yapıldı? Üstelik hasat için 3 ay daha var. Bu süreçte fındık ciddi risklerle karşı karşıya. Kahverengi Kokarca zararlısı, külleme, kozalak akarı ve olası kuraklık gibi faktörler hesaba katılmalı. Üretici ve ülke daha fazla kazanabilir miydi? Kesinlikle. Ancak, amacınız üreticiyi mağdur etmek değil, ucuz fiyata mal edebilmek” şeklinde konuştu.

Karan, Türkiye’nin 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin, Kanada’nın açıkladığı 785 bin tonun 150 bin ton altında gerçekleşeceğini belirterek, “Geçen yıl 810 bin ton olarak açıklanan üretim ise yaklaşık 650 bin ton olarak gerçekleşti” dedi.

REKLAM ALANI