Giresun’da ruhsatlı mezbahalarda üretilen kırmızı etlerde izlenebilirliği artırmak amacıyla karkas etiketleme sistemleri yenilendi.
Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ne uyumlu olarak temin edilen modern cihazlar, artık mezbahalarda aktif olarak kullanılıyor.
KAÇAK KESİME KARŞI SEFERBERLİK
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, Giresun’da dokuz onaylı mezbaha bulunduğunu ve bu sayıyla Doğu Karadeniz’de ilk sırada yer aldıklarını belirtti. Angın, 2022 Eylül itibarıyla başlatılan seferberlik kapsamında önce mezbahası olmayan ilçelere çözüm üretildiğini, ardından kasap, market ve lokantalara birebir eğitimler verildiğini söyledi.
HER AŞAMADA DENETİM VE TAKİP
Kaçak kesime karşı yürütülen denetimlerde, etlerde sağlık işareti ve izlenebilirlik sağlayan etiketlerin bulunmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Angın, “Yeni sistemle birlikte karkas etin hangi yetiştiriciye, hangi hayvana ait olduğu bile kolaylıkla tespit edilebiliyor” dedi.
TÜKETİCİ TARIMCEBİMDE İLE BİLGİYE ULAŞABİLİYOR
Yeni etiketleme sisteminde mezbaha onay numarası, karkas ağırlığı, kesim tarihi, kasap bilgisi ve hayvana ait kulak küpe numarası gibi detaylar yer alıyor. Tüketiciler bu küpe numaralarını TarımCebimde mobil uygulaması üzerinden sorgulayarak, satın aldıkları etin kaynağını öğrenebiliyor.