BAU’dan rapor: Fındığın anayurdu Giresun’dur

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), fındığın geleceği için içinde çok önemli verilerin yer aldığı bir rapor hazırladı.

BAU’dan rapor: Fındığın anayurdu Giresun’dur
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.10.2023
75
A+
A-

Fındık yetiştirilen illerdeki üniversitelerde değil, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Fındık Sektörünün Geleceği ve Sorunları’ başlıklı raporda, fındığın anayurdunun Giresun olduğunun altı çizildi. Raporda özelikle, Türkiye’de fındık üretimi ve ticaretinin iç içe geçen bir dizi yapısal sorunlarla yüz yüze olduğu belirtilerek, raporda ele alınan sorunların çözümlenemediği takdirde Türkiye’nin gelecekte fiyat belirleme gücünü kaybedebileceği kaydedildi.

Raporda, “Fındığın anayurdu Giresun’dur. Bu bölgede fındığın bolca yetiştiği tarihsel yazılı belgelerde teyit edilmiştir.  Fındığın ihracatına dair bilgiler de 18. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Türkiye’de fındık bahçeleri 19. Yüzyılın sonlarına doğru önce Ordu’ya daha sonra da Karadeniz’in doğusuna ve batısına doğru yayılmıştır. Günümüzde fındık yüzde 80-85 civarında ihraç edilmekte ve 2 milyar doların üzerinde bir gelir sağlamaktadır. Türkiye dünya fındık piyasasında uluslararası fiyatının belirleyicisi konumundadır. Ancak bu pay günümüzde yüzde 70’in altına gerilemiştir ve azalış eğilimi devam etmektedir. Bu raporda ele alınan sorunlar çözümlenemediği takdirde Türkiye gelecekte fiyat belirleme gücünü kaybedebilir” denildi

Raporda, fındık üretimindeki verim düşüklüğü ve üretim maliyetine de dikkat çekilerek şunlar kaydedildi;

“Türkiye’de fındık üretimi ve ticareti iç içe geçen bir dizi yapısal sorunla yüz yüzedir.

Bu sorunların bir araya gelerek oluşturdukları esas sorun, ortalamada düşük toprak verimliliği ile çeşitli üretim maliyetlerinin göreli yüksekliğidir. Türkiye ortalama toprak verimliliği ve üretim maliyeti bakımından rakiplerine kıyasla oldukça geridedir. Bu araştırmada önce Dünya’da fındık sektörünün durumu ve Türkiye’nin bu sektörde konumu ele alınmakta, ardından mevcut sorunların kaynakları analiz edilerek çözüm önerileri sunulmaktadır. Raporun son bölümünde Türkiye’de fındık sektörünün geleceği mevcut sorunların çözümlenip çözümlenemeyeceğine bağlı olarak Baz ve Reform şeklinde adlandırılan iki senaryo çerçevesinde tartışılmaktadır.”

REKLAM ALANI