Milyonlarca sürücü henüz başvurmadı

Eski ehliyetleri yenileme süresinin bitmesine sadece 4 ay kaldı, ancak milyonlarca sürücü henüz başvuruda bulunmadı.

Milyonlarca sürücü henüz başvurmadı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.06.2024
50
A+
A-

Nüfus müdürlükleri, kurumlarda oluşacak yoğunluğa karşı sürücüleri uyarıyor ve son dakikaya kalmamalarını tavsiye ediyor.

YENİLEME İŞLEMİ VE ÜCRET BİLGİSİ BİLİNMİYOR

Birçok sürücü, eski tip ehliyetlerini nasıl yenileyeceklerini ve ne kadar harç ödeyeceklerini bilmiyor. 2024 sonuna kadar ehliyetini yenileyenlerden sadece 15 TL alınırken, 2025’e sarkanlardan ise 5 bin lira ücret alınacak. Süreyi kaçıranlar büyük bir maddi yükle karşı karşıya kalacak.

YOĞUNLUK ARTIYOR, GEÇ KALMAYIN

Halihazırda 7 milyona yakın sürücü eski tip ehliyetlerini yenilemek için başvuruda bulunmadı. Randevu sistemiyle yapılan ehliyet yenileme işlemlerinin son 4 ayda büyük yoğunluk oluşturacağı ve birçok kişinin işlemlerinin 2025’e sarkacağı belirtiliyor.

ÜCRETLERDE BÜYÜK FARK

2024 yılı sonuna kadar eski tip sürücü belgeleri 13 TL değerli kağıt ücreti ve 2 TL vakıf payı ile birlikte 15 TL karşılığında yenisi ile değiştiriliyor. Ancak 1 Ocak 2025 itibariyle indirimli ücret kaldırılacak ve B sınıfı ehliyetler için toplam 5 bin 165 lira ödenmesi gerekecek. Bu tutar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek.

Yıl sonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için fazladan 5 bin TL üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacak. Bu nedenle sürücülerin bir an önce başvuruda bulunmaları önemle tavsiye ediliyor.

Belirlenen zaman içinde eski ehliyetini yenilenmeyenlerin sürücü belgesi geçersiz sayılacak. Sürücü ehliyetsiz araç sürüyor durumuna düşecek ve sürücüye yaptırım uygulanacak.

Sürücü belgesi yenileme işlemi randevulu sistemle çalışıyor. Alo 199 Çağrı Merkezi, mobil uygulama yada “nvi.gov.tr” adresi üzerinden randevu alınması gerekiyor.

Randevu saatinde ise gerekli belgelerin hazır edilmesi gerekiyor. Başvurular en yakın nüfus müdürlüklerine yapılıyor. Yapılan başvurular sonucunda hazırlanan yeni ehliyetler belirtilen adreslere gönderiliyor. Bazı vatandaşlar ise ehliyetini PTT ofislerinden almayı tercih ediyor.

REKLAM ALANI