Giresun ili genelinde 100 bin 825 baş sığır cinsi hayvana Şap Tetravalan (4’lü karma) aşısı yapıldı.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Şap hastalığı; halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Hastalığa neden olan virüsün A, O, C, Asia-1, Sat-1, Sat-2 ve Sat-3 olmak üzere antijenik farklılık gösteren 7 ayrı serotipi bulunmaktadır. Ülkemizde görülen serotiplere karşı Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen şap aşıları ile koruyucu aşılama çalışmaları yürütülmektedir. Hastalık, ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturmakta olup; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, hastalık ölümlere yol açabilmekte.
2023 yılı mart ayı başında Giresun ili hariç ülkemizin muhtelif illerinde görülen Irak menşeili Sat-2 serotipi şap hastalığı nedeniyle hastalığın yayılımını önlemek maksadıyla, Bakanlığımız tarafından ülke genelinde bir dizi önlem alınmıştır. Bu süreçte Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ülkemizde yeni görülen Sat-2 serotipine karşı üretilen Şap Bivalan (2’li karma) aşılar mart ayı sonunda ilimize ulaştırılmış olup, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizde görevli veteriner sağlık personellerince yürütülen yoğun aşılama çalışmaları neticesinde Giresun ili genelinde 97 bin 702 baş sığır cinsi hayvan yeni serotip şap hastalığına karşı aşılanmıştır. Böylelikle 2023 yılının ilk 5 ayında Giresun ili genelinde toplam 198 bin 527 baş sığır cinsi hayvana şap hastalığının Sat-2, O, A ve Asia 1 serotiplerine karşı aşılama yapılmış olup, ilimiz hayvan varlığının %94’ü Şap Tetravalan ve %91’i Şap Bivalan aşılar ile aşılandı.
2023 yılı başından bu yana Giresun ilimizde şap hastalığı görülmemiş olup kurban bayramına sayılı günlerin kaldığı bu dönemde hastalıkla mücadelenin en önemli unsuru olan aşılama çalışmalarına aralıksız devam edilmektedir. Bu süreçte hastalıkla mücadele maksadıyla olası hastalık ihbarları titizlikle değerlendirilmekte olup, hastalığın yayılımında önemli rol oynayan hayvan hareketlerini kontrol etmek için yol kontrolleri artırılmıştır. İl dışına nakledilecek ve il içinde kurbanlık hayvan pazarlarına getirilecek büyükbaş hayvanlarda Sat-2 serotipine karşı şap aşısı ile aşılanmış olma şartı aranıyor.
Şap hastalığı ile mücadele çalışmalarına eş zamanlı olarak 2023 yılı başından bu yana, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından Giresun ili genelinde; Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığına (LSD) karşı 99 bin 13 büyükbaş hayvan, Koyun Keçi Vebası Hastalığına karşı 16 bin 409 küçükbaş hayvan, Sığır Brusellozu hastalığına karşı 7 bin 686 baş dişi buzağı, Koyun Keçi Brusellozu hastalığına karşı 4 bin 547 dişi kuzu ve oğlak ile Kuduz hastalığına karşı bin 670 kedi ve köpek aşılandı.