Muhasebecilerden bakanlığın tarifesine tepki!

Giresun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Azmi Bük, tarifelerine 2024 yılı için yüzde 106 zam taleplerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygun görülmediğini ve yeniden değerleme oranının (yüzde 58.46) üzerinde zam yapılamayacağının bildirildiğini söyledi. 

Muhasebecilerden bakanlığın tarifesine tepki!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 10.01.2024
43
A+
A-

Bük, yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan yüksek enflasyon karşısında, mali müşavirlik asgari ücretlerinin önemli ölçüde erimesi nedeniyle yaklaşık 4 aydır yürütülen tarifeye ilişkin beklenti ve taleplerinin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletildiğini belirtti. TÜRMOB tarafından mali müşavirlik asgari ücret tarifesine yüzde 106 oranında zam yapılması gerektiğinin hesaplanarak tarife taslağının Hazine ve Maliye Bakanlığına sunulduğunu hatırlatan Bük, “Hazine ve Maliye Bakanlığı, enflasyonla mücadeleyi gerekçe göstererek tarifeye yeniden değerleme oranının (yüzde 58,46) üzerinde bir zam yapılmayacağını belirtmiş, bütün uğraşlarımıza karşın tarife bu şekilde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Azmi Bük, tarifenin bu haliyle uygulanılabilir olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Ülkemizin enflasyonla mücadelesine saygı duymakla beraber, diğer meslek grupları için dikkate alınmamasına rağmen mali müşavirlik ücretlerinin enflasyonu artıran bir unsur olarak değerlendirilmesine katılmıyor ve 2024 yılı tarifesinin bu haliyle uygulanabilir olmadığını düşünüyoruz.

Son yıllarda mali müşavirlik mesleğinin en temel girdileri olan asgari ücrette, sarf malzemelerinde, posta ücretlerinde ve enerjide meydana gelen artış oranları ile mesleki tarifemizde yapılan toplam artış oranları dikkate alınarak sadece yaşanan reel kayıplarımızın giderilmesi  amacıyla tarifemizde 2023 yılı mevcut tarifemizin yüzde  106 oranında artırılması beklenirken, yüzde 58 oranında artışın yapılması ekonomik gerçeklikle ilgisi bulunmayan ve gerçek hayatta uygulanabilir olmayan bir tarife yapısının ortaya çıkmasına yol açmıştır.

Ülkemizin vergi gelirlerinin toplanmasını sağlayan, özellikle bu yıl ve izleyen yıllarda enflasyon muhasebesi uygulayarak işletmelerimizin mali tablolarının gerçek durumu ifade etmesine ve bunun sonucunda da ülkemiz vergi gelirlerinde beklenen artışı gerçekleştirecek meslek grubu için hazırlanan tarifede artış oranının yüzde 58 olarak belirlenmesi, bu meslek mensuplarının reel kayıplarının daha da artmasına ve iş yapabilme motivasyonunun azalmasına sebep olacaktır.”

Meslek mensuplarının birlikleri tarafından belirtilen zam oranının altında iş yapmamaları gerektiğine işaret eden Bük, şunları belirtti:

“Belirtilen tüm bu durumlar nedeniyle, Bakanlıkça yayımlanan tarifeye göre meslek mensuplarının iş yapabilmesi mümkün değildir. Bu durum, mali müşavirlik ofislerin sürdürülebilirliğini de ciddi şekilde tehdit etmektedir. Ekonomik veriler ışığında tarifede yapılması gereken artış oranının yüzde 106 olduğu tüm bilimsel parametreler dikkate alınarak ortaya konulmuştur. Bu orana göre hazırlanan tarife taslağı E-Birlik Yazılımına yüklenmiş olup, meslek mensuplarımızın bu önerilen ücretlerin altında iş yapmamaları gerekmektedir.”

REKLAM ALANI