Türk Sanat Müziği’nin ünlü ses sanatçısı ve Bestekar İsmet Nedim yaşama veda etti
“Agora meyhanesi”, “Arım balım peteğim”, “Boş kalan çerçeve”, “Benim de canım var”, “Oyun bitti”, “Adını anmayacağım”, Seven ne yapmaz”, “Gelincik çılgın aşkım”, Kalpsiz”, “Ben kimi seveceğim”, “Bir daha aşık olmayacağım”, “Karadut”, “Nokta noktam”, “Çoban çeşmesi” gibi bir birinden ölümsüz 300 besteye imzasını atarak 1960 ve 70’li yıllara damgasını vuran TRT Ses Sanatçısı ve bestekar İsmet Nedim (Samsun, 1931), 19 Mart 2024 tarihinde, yaşamını sürdürdüğü Berlin’de 93 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Devrinin en büyük ses sanatçılarından biri olan İsmet Nedim, 1960’larda Türk Müziği’nde yenilikler yaparak müzik tarihimize adını yazdırmıştır.
Sanatçımız, 1960 yılına kadar 3-5 sazla icra edilen Türk Müziği’ne piyano, akerdeon, çello, kontrbas, tembal gibi batı müziği aletlerini de ekleyerek Türk Müziği’nde çağ açmıştır. Ünlü piyanist Fazıl Say’ın babası Ahmet Say, kaleme aldığı Müzik Ansiklopedisi’nde İsmet Nedim için şunları yazar:
“Hafif Türk sanat müziğinin öncüsü olarak bilinir. Ayrıca, çok sazlı Türk müziği dönemine öncülük etmiştir.”
TRT’de 22 yıl görev yapan İsmet Nedim, yaptığı yenilik çalışmalarına ve yaptığı batı tarzı bestelere devamlı engel konulması üzerine 1982 yılında ülkeyi terk ederek Berlin’e yerleşmiş, orada üç konservatuarda Müzik Doçenti unvanıyla Türk gençlerine hocalık yapmıştır.
Merhumun naşı, 23 Mart 2024 Cumartesi günü İstanbul Levent’te Afet Yolal Camisi’nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazının ardından sonra Silivri Selimpaşa’da toprağa verildi.
Cenazeye, ünlü sanatçının ailesi ve sevenlerinin yanı sıra, aile dostu olan gazetemiz yazarı ve İYİ Parti Görele İlçe Başkan Yardımcısı Seyfullah Çiçek’in kızı ve oğlu da katıldı.
Giresun Işık Gazetesi olarak, büyük sanatçı İsmet Nedim’e Allah’dan rahmet diliyoruz. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.