50 sağlıkçı sertifika aldı

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Uygulayıcı Eğitimi sona erdi.

50 sağlıkçı sertifika aldı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 20.04.2024
22
A+
A-

Yeşil Giresun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde gerçekleştirilen eğitim programına Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bulancak Devlet Hastanesi, Espiye Devlet Hastanesi, Tirebolu Devlet Hastanesi, Görele Op. Dr. Ergün Özdemir Devlet Hastanesi, Alucra İlçe Devlet Hastanesi, Şebinkarahisar Devlet Hastanesi, İl Ambulans Servisi Başhekimliği, özel hastanelerden toplam doktor, ebe, hemşire, ATT, AABT, anestezi teknisyeni 50 sağlık çalışanı katıldı.

Üç gün süren eğitime; kurs sorumlusu olarak Trabzon Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Öğretmen Sevil Özmen, Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Gülşah Aşık Aydın ve Uzm. Dr. Muammer Kazancı, Trabzon Karadeniz Yoğun Bakım Hemşireliği Derneği Başkanı Hemşire Süheyla Kasım, Sivas İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Ebe Ayla Bulut, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesinde görevli Uzm. Dr. Gökçe Çıplak ve Hemşire Nazlı Alkan, Sivas Numune Hastanesinde görevli Sağlık Teknikeri Canan Uçar Yenihayat ve Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Ebe Özlem Gürses eğitimci olarak katıldı.

Eğitimin son gününde gerçekleşen törende, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuncer Öztürk, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Hamit Öztürk, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Bekir Bulut ve eğitimciler tarafından katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Dünyada her yıl dört milyon bebek doğumdan sonraki ilk bir ay içinde hayatını kaybettiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Bulut şunları kaydetti;

“Bunların üç milyonu ilk haftada hayatını kaybetmektedir. Yenidoğanlar daha büyük bebek ve çocuklardan farklı nedenlerle hayatlarını kaybetmektedir. Yenidoğan ölüm nedenleri içinde doğum asfiksisi, prematüre ve konjenital anomaliler ön plana çıkmaktadır. Doğum asfiksisi dünyada her yıl gerçekleşen dört milyon yenidoğan ölümünün % 23’ünü oluşturmaktadır. Asfiksiden ölümlerin önemi bu ölümlerin önlenebilir olmasından kaynaklanmaktadır.

Yenidoğana optimal yaklaşım kapsamında Neonatal Resüsitasyon temel konulardan birini oluşturmaktadır. Ülkemizde asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir.”

REKLAM ALANI