Tarım Cebimde, Mobil uygulaması ile kurbanlık alımı artık çok kolay!

Giresun Valiliği, çiftçilerin kurbanlık hayvan alımında bilinçlenmesini sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “TARIM CEBİMDE” mobil uygulamasını tanıttı.

Tarım Cebimde, Mobil uygulaması ile kurbanlık alımı artık çok kolay!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.06.2024
20
A+
A-

Bu uygulama ile kurbanlık hayvanlar hakkında üç adımda bilgi edinmek mümkün.

İlk adımda, https://tarimcebimde.tarimorman.gov.tr/ adresinden “Tarım Cebimde” mobil uygulaması cep telefonuna indirilecek. İkinci adımda, “Hayvansal Üretim” ana menüsünden “Küpe Sorgulama” alt menüsü seçilecek. Üçüncü adımda ise büyükbaş veya küçükbaş hayvan seçimi yapılarak, hayvanın küpe numarası girilip “Sorgula” butonuna tıklanacak. Böylece, kurbanlık hayvanın türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi ve aşı bilgilerine ulaşılabilecek.

Kurbanlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Sığır ve manda ile koyun ve keçinin kulak küpesi olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar alınmamalıdır.
  • Hayvanların kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalıdır.
  • Yüksek ateş, salya, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalıdır.
  • Öksürük ve nefes darlığı bulunmamalıdır.
  • Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalıdır.
  • Yara, şişlik ve ödem olmamalıdır.
  • Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı bulunmamalıdır.
  • Erkek hayvanlar tercih edilmelidir.

Kurbanlık Hayvanlarda Yaş Tayini

  • Sığır ve mandanın iki yaşını doldurduğunu, alt çenesinde gelişmiş iki kalıcı kesici dişin bulunması gösterir.
  • Koyunların altı aydan büyük ve erişkin bir koyun kadar olması yeterlidir.
  • Keçilerin bir yaşını doldurmuş olması gerekir.

Kurbanlık Hayvanların Kesimi

  • Kesimhaneler ve Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği yerlerde yapılmalıdır.
  • Kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir.
  • Derinin yüzülmesi sırasında etin teması önlenmelidir.
  • İç organların çıkarılması sırasında işkembe ve bağırsak içeriğinin ete bulaşması önlenmelidir.

Etlerin Soğutulması ve Saklanması

  • Soğutma işlemi vakit geçirilmeden başlatılmalıdır.
  • Sakatatlar 3°C, diğer etler 7°C’de veya daha düşük sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
  • Taze etler buzdolabında bir hafta, buzlukta bir ay, -18 °C’de ise 6 ay saklanabilir.

Kurbanlık hayvanlar hakkında daha detaylı bilgi ve bilinçli seçimler için “TARIM CEBİMDE” uygulamasını hemen indirin!

REKLAM ALANI