GEAH Başhekimi Kulaklı, sıra dışı operasyonlar yaptıklarını böyle anlattı
Aretias TV’ de yayınlanan Hilal’ in Penceresi’nden programına konuk olan Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Fazıl Kulaklı, hastaneye Türkiye’nin bir çok ilinden hasta geldiğini belirterek ekip olarak gurur duyduklarını söyledi. Program yapımcısı Hilal Mutlu Karaibrahim’ in sorularını cevaplayan Kulaklı, “450 yatak kapasiteli hastanemizde 17′ si profesör, 16’sı doçent, 169′ u asistan doktor, 67′ si doktor öğretim üyesi.31 uzman hekim, 21 de pratisyen hekim olmak üzere 321 hekimimiz var.” dedi.
Hastanedeki cihazlarla ilgili çarpıcı bilgiler de veren Kulaklı, şunları söyledi:
“Hastanemizde, birçok tıbbi cihazımız var. Giresun’ da bu güne kadar olmayan PET cihazımız da geliyor. Sağolsun Ali Temür Vekilimiz, bu hayati sorunumuzu çözüme kavuşturdu. Bu cihaz, kanserli dokuyu ve kanserli dokunun nerelere kadar yayıldığını, tespit eden bir cihaz. Hastalarımız artık il dışına gitmeyecek.
Bizim ERCP cihazımız da mevcut, ancak tek Gastroenteroloğumuz var, yakında ikinci gastroenteroloğumuz geliyor. Böylece ERCP işlemleri için de artık kimse il dışına gitmeyecek. LINAC cihazımız yokken Radyoterapi hastalarını il dışına sevk ediyorduk. Artık bu cihazımız da bakanlığımızın desteğiyle kuruldu. Tomografi cihazımız tekti, ikiye çıkardık.MR cihazımız da tekti şimdi iki oldu. Tabiki bunları ben tek başıma yapmıyorum. Bakanlığımız, vekillerimiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz, çalışanlarımız çok büyük destek oluyor.
Tek anjiyo cihazımız vardı. Şimdi girişimsel radyoloji ünitemize de bir anjiyo cihazı kurduk. Önceden inme hastalarımızdan trombektomi (beyindeki damara girip pıhtıyı anijo yaparak alma işlemi) gerektiren hastalarımızın tamamı sevk edilirdi. Şimdi edilmiyor.
Eğitim Araştırma Hastaneleri şu şekilde çalışır: Klinikler vardır, örneğin iç hastalıkları kliniği. Bu kliniklerin rutin poliklinikleri vardır. Bunun yanında, bir de spesifik dediğimiz poliklinikler var. Mesela Çocuk ortopedi polikliniğimiz var. Aynı zamanda çocuk rehabilitasyon polikliniğimiz de mevcut. Bunlar zaten Entegre birimler. Ortopedi ameliyatı olanı rehabilite ediyoruz. Beyin felci, omurilik felçi gibi durumlarda çocuklarımızı da buralarda tedavi edebiliyoruz. Onun dışında çocuk üroloji polikliniğimiz ve androloji polikliniğimiz var. Ortopedik kanserlerle ilgili polikliniğimiz, prematür retinopatisi denen rop polikliniğimiz var. Eskiden rop hastalarının hepsi Giresun dışına gidiyordu, şimdi gitmiyorlar. Diyabetik ayak polikliniğimiz, yara bakım polikliniğimiz, uyku polikliniğimiz, aşı polikliniğimiz var. Bununla birlikte, buradan müjdesini vereyim, Gastroenteroloji bünyesinde, inflamatuar bağırsak hastalıkları ve çölyak polikliniği açacağız. İltihaplı bağırsak hastası ve çölyak hastası Giresun’da çok fazla. Bununla ilgili spesifik bir poliklinik açacağız.”
Başhekim Fazıl Kulaklı programda sorulan, ‘Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde son yıllarda tıbbi devrim niteliğinde operasyonlar ve ameliyatlar yapıldığı, hastanemizin bölgedeki hastaneler içerisinde ön plana çıktığı, hatta çevre illerden gelen hastalar olduğu belirtilmişti. Neler söylersiniz sorusunu? ise şöyle cevapladı:
“Bu söylemlerden mutluluk duyuyoruz. Bununla ilgili az önce andığımız hasta sayılarının yaklaşık yüzde 30- 35’i çevre illerden, özellikle Ordu’dan geliyor. Gerçekten bölgede ve de ülkede söz sahibi olan kliniklerimiz var. Özellikle genel cerrahi, kulak-burun- boğaz, beyin cerrahi, patoloji kliniklerinin katkısıyla onkolojik cerrahiler, göz hastalıkları kliniği, kardiyoloji klinikleri olarak sayabiliriz. Özellikle gastroentoloji, nefroloji, endokrinoloji, romatoloji, hemotoloji branşları ile ilgili il dışından hastalarımız geliyor. Girişimsel radyoloji ise Ordu’da yok. Bütün hastalara biz bakıyoruz.
Burada Muhammet Bulut Hocama ayrı parantez açmam lazım. Sağlık Müdürlüğü’nü bir yerden alıp çok yüksek yerlere taşımayı başardı. Aynı doğrultuda sağlık kuruluşlarımızda çok önemli gelişmeler oldu.”
11 DOKTOR DAHA GELİYOR Başhekim Kulaklı sözlerini şöyle tamamladı: “Milletvekilimiz Sayın Ali Temür Giresun’a 11 doktor atandığını müjdeledi. Fakat henüz bizim hastanemize hangi branşlar gelecek net değil, bekliyoruz. Bizim nöroloji, mikrobiyoloji uzmanına ihtiyacımız vardı, Ali Temür Vekilim ve Sağlık Müdürümüz sağ olsunlar çözüme kavuşturarak, bize büyük moral verdiler.
Sırası gelmişken olağanüstü tıbbi bir başarımızdan da söz edeyim! AUTO BREWERY sendromu denen bir sendrom var. Buna içmeden sarhoş olma hastalığı deniyor. Karbonhidrat ve benzeri gıdalar tükettiğinizde vücut bunu alkole çeviriyor ve alkol almış gibi oluyorsunuz. Türkiye’de bunun tedavisini yapan tek hastaneyiz. Türkiye’nin muhtelif yerlerinden hastalar geldi tedavilerini yaptık. Yurt içinde ve yurt dışında haberlerimiz çıktı, gurur duyduk. Diğer yandan, kalp damar cerrahisi yoğun bakımı açmayı planlıyoruz demiştim, tescil edildi.
Hastanemizin psikiyatri servisi yoktu açtık. Bu alanda bölgenin psikiyatri merkezi olmaya talibiz. Çünkü biz multidisipliner bir hastaneyiz, Psikiyatri ekibimiz de oldukça güçlü.” dedi.