Hekim Sen, serzeniş dolu açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı, sağlık alanında her gün karşılaşılan onlarca sorunu çözmek yerine Aile Hekimliği Sistemini yok ediyor” vurgusu yaptı
Hekim Sen, Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan “Performans ve Ödeme Yönetmeliği”ne yönelik eleştirilerini sert bir dille ifade etti. “Eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan bu düzenlemenin, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş yükünü artırarak sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürdüğü savunuldu. Hekim Sen, 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirileceğini duyurdu.
KARMAŞIK HESAPLAR, ADİL OLMAYAN KOŞULLAR
Hekim Sen, yönetmeliğin ödemeleri yüksek matematiksel formüllerle hesaplayan bir sistem getirdiğini ve bu sistemin, hekimlerin gerçek ihtiyaçlarını ve sahadaki sorunları göz ardı ettiğini belirtti. Açıklamada, “Bu karmaşık hesaplamalar, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürerek, sadece sayısal performansa dayalı bir yaklaşımı teşvik ediyor” ifadeleri kullanıldı. Hekimler, performans odaklı bu yönetmeliğin, hastalarla daha az zaman geçirilmesine ve koruyucu hekimlik uygulamalarının ihmal edilmesine neden olacağına dikkat çekti.
HEKİMLER VE HASTALAR ZOR DURUMDA KALIYOR
Yönetmeliğin, belirli ilaç gruplarının reçetelenmesini ve sevklerini kısıtlayarak hekim bağımsızlığına müdahale ettiği, bunun da hekimleri ve hastaları zor durumda bıraktığı belirtildi. Özellikle aile hekimlerinin bu durumdan büyük ölçüde etkileneceği vurgulandı. Hekim Sen, uygulamanın hekimleri hastalarla karşı karşıya getirerek sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti körükleyebileceği uyarısında bulundu.
BAĞIMSIZ ÇALIŞMA KOŞULLARI TEHDİT ALTINDA
Açıklamada, yeni düzenlemenin, hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırdığı belirtildi. Aile sağlığı merkezlerinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğinin giderilmediği, aksine artan iş yükü nedeniyle istifaların yaşanabileceği ve birimlerin geçici görevlendirmelerle işlevini sürdürmek zorunda kalacağı ifade edildi. Bu durumun, aile sağlığı hizmetlerini zayıflatacağına ve halk sağlığına olumsuz yansıyacağına dikkat çekildi.
“EZİYET YÖNETMELİĞİ”NE KARŞI EYLEM PLANI
Hekim Sen, bu yönetmeliğin iptali ve sorunların çözülmesi için Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunarak taleplerini sıraladı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin, devlet tarafından sağlanan yeterli fiziki ve tıbbi donanım ile desteklenmesi gerektiğini belirten Hekim Sen, aile sağlığı merkezlerindeki hekim başına düşen nüfusun 2.000’i aşmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile hemşire, ebe ve teknisyen gibi sağlık çalışanlarının atanması gerektiğini ifade etti.
NÖBET VE ÇALIŞMA KOŞULLARI
Hekim Sen, entegre sağlık kuruluşlarındaki aile hekimlerinin, 256 saatlik çalışma yükü altında ezildiğini ve ayda 96 saat ek nöbet zorunluluğunun kabul edilemez olduğunu belirtti. Bu ağır çalışma koşullarının, hekimlerin hata yapma riskini artırarak hasta güvenliğini tehlikeye attığı, hekimlerin ise şiddet ve yorgunlukla karşı karşıya kaldığı vurgulandı. Açıklamada, nöbet tutmayan hekimlerin ödemelerinde %8’lik kesintilere maruz kalmasının hekimleri zor durumda bıraktığı ifade edildi.
TALEPLERİN YERİNE GETİRİLMESİ ZORUNLULUĞU
Hekim Sen, sağlık çalışanlarının temel taleplerinin karşılanmaması durumunda hukuki yollara başvurmaktan ve eylemlerini artırmaktan çekinmeyeceklerini belirtti. Açıklamada, tek kalemden oluşan, emekliliğe yansıyacak ve izin günlerinde kesilmeyecek maaşların gerekliliği vurgulandı. Özetle, iş ve gelir güvencesi ile halk sağlığının korunmasının, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin haklarının sağlanmasına bağlı olduğu ifade edildi.