Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce koordine edilerek desteklenen Fındık Bahçelerinin Yenilenmesi Projesi kapsamında 1. Standart bölge olarak adlandırılan Giresun, Ordu ve Trabzon illerinde son 2 yılda 300 dönüm fındık bahçesi yenilendi.
Verimliliği azalmış, hastalıklı ve yaşlı bahçeler sökülerek genç fidanlarla yeniden tesis edildi. 2021 yılında ilk bahçe tesislerinin başladığı projede 2026 yılına kadar yenileme çalışmaları devam edecek. Fındık Bahçelerinin Yenilenmesi Projesi Fındık Araştırma Enstitüsü, Giresun, Ordu ve Trabzon Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile ortaklaşa yürütülmektedir. Bahçe yenilemeye ilaveten bahçelerin rehabilitasyonu ile de verim artışı sağlama çalışmaları devam etmektedir.
Konu ile ilgili açıklamada bulunan Enstitü Müdürü Aysun Akar şunlara yer verdi; “Enstitümüzdeki fındık fidanı üretim parsellerimizi yaklaşık 10 dönüme çıkardık. Bu parsellerde yıllık fındık fidanı üretim kapasitemiz 30.000 adet açık köklü fidandır. Fidan üretim parselimiz ve iş gücümüz ne kadar fazla olursa o kadar fazla fidan üretebiliriz. Ayrıca fındık fidancılığı sektöründe kapasitenin artmasını ve üreticilerimize adına doğru ve sağlıklı fidanlar temin edilmesini arzulamaktayız. Bu amaçla da bu yıl “anaç fidanlarımızdan” tekrar satışa çıkardık. Anaç fidanlarımızı sadece fidan üreticisi firmalara satışa sunuyoruz. Burada amacımız sertifikalı fındık fidanı üretiminin ve piyasaya arzının sağlanmasıdır. Sonuç olarak; Enstitümüz hem fidan üreticisidir hem de sertifikalı fındık fidanı temel materyalinin sağlayıcısı kurumdur.”