Bayram: Basında sansür devam ediyor

Giresun Gazeteciler Derneği Başkanı Bekir Bayram, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada sansürün hala devam ettiğini belirtti.

Bayram: Basında sansür devam ediyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 25.07.2024
9
A+
A-

Bayram, 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Medya kuruluşlarının ve basın özgürlüğünün demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu belirten Bayram, yerel medya kuruluşlarının ve çalışanlarının ekonomik zorluk içinde olduklarına dikkat çekti.

TARİHSEL SÜREÇTE SANSÜRÜN VARLIĞI

Bayram, “Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak ardından yapılan yasal düzenleme ve baskılarla her dönem yeniden gündeme gelmiştir. Sansür, demokrasinin gelişimini engelleyen, halkın haber alma özgürlüğünü kısıtlayan çok önemli bir sorundur. Günümüzde sansür, haber yasaklama, gerçeği çarpıtma, gizleme veya tehdit ve yaptırımlarla devam etmektedir” dedi.

EKONOMİK ZORLUKLAR VE YEREL BASIN

Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bayram olmayacaktır. Bu yıl 24 Temmuz’u Basın Bayramı değil, dayanışma günü olarak kutluyoruz.

Bayram, son dönemde yaşanan ekonomik sorunlar ve tasarruf tedbirlerinin basın kuruluşlarını kapanmanın eşiğine getirdiğini belirtti. Özellikle deprem bölgesinde faaliyetlerini sürdürmeye çalışan yerel basın kuruluşları çok zor durumda.

TASARRUF TEDBİRLERİ VE YEREL BASININ GELECEĞİ

Yerel basının tek geliri, abone satışları, reklamlar ve Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan resmi ilanlardır. “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” kapsamında getirilen kısıtlamalarla bu gelirlerde önemli azalma yaşanacaktır.

Gazete maliyetlerini oluşturan kâğıt, kalıp ve mürekkep gibi malzemelerin döviz cinsinden fiyatlarının artması ve genel giderlerdeki artış nedeniyle yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiştir. Bu durumda uygulanan tasarruf tedbirleri yerel basının idam fermanıdır.

YEREL BASININ ÖNEMİ VE DESTEK TALEBİ

Yerel basının ayakta kalabilmesi, yerel demokrasilerin gelişmesi ve halkın haber alma özgürlüğünün sağlanması için yaşamsal önem taşımaktadır. Yerel basın, toplumun sesi olarak işlev görür ve yerel halkın günlük sorunlarını ve başarılarını gündeme taşır.

Basın İlan Kurumu aracılığıyla alınan ilan ve reklamlar basın kuruluşlarının ayakta kalmasına yetmemekte, birçok yerel basın kuruluşu küçülmek zorunda kalmaktadır. Bu ekonomik çıkmazdan kurtulmanın yolu, yerel kuruluşların basına destek olmasından geçmektedir.

GAZETECİLİK MESLEK YASASI İHTİYACI

Bayram, günümüzde Türk basınının, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Hemen hemen her iş kolunda düzenleyici yasalar varken basın sektöründe böyle bir yasa olmadığını belirtti.

BASIN DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI

Bayram, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Özetlemeye çalıştığımız tüm bu sorunlara karşın görevini fedakârca ve layıkıyla yapan meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü’nü kutluyor, esenlikler diliyoruz.”

REKLAM ALANI