Fındık filiz güvesi ile mücadele zamanı

Üreticiler ilaçlama için harekete geçmeli

Fındık filiz güvesi ile mücadele zamanı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.09.2024
Düzenleme: 05.09.2024 10:20
13
A+
A-

Fındık üreticileri için kritik bir zararlı olan Fındık Filiz Güvesi ile mücadele dönemi başlamıştır. Uzmanlar, özellikle fındık bahçelerinde görülen bu zararlının kontrol altına alınması için ilaçlamanın önemine dikkat çekiyor.

FINDIK FİLİZ GÜVESİ ZARARLARI

Fındık Filiz Güvesi larvalarının Temmuz ayında yapraklarda oluşturduğu karakteristik kahverengi lekeler, zararın ilk işaretleridir. Bu larvalar, yaprağın alt yüzeyinde ağ örerek beslenir ve orta damarda galeri açarak zarar verirler. Sonbaharda erkek organlara ve sürgünlere geçerek gelişimlerini durdurur ve kurumalara yol açarlar. Bir larva, beş ayrı sürgünü kurutma kapasitesine sahiptir.

KAHVERENGİ KOKARCA İLE ORTAK MÜCADELE

Fındık bahçelerinde görülen bir diğer zararlı olan Kahverengi Kokarca da bu dönemde ilaçlama ile kontrol altına alınabilir. Özellikle Eylül ayı sonuna kadar yapılacak ilaçlama, zararlı yoğunluğunu büyük ölçüde azaltacaktır.

İLAÇLAMA KONUSUNDA UYARILAR

İlaçlama öncesinde arıcıların arılarını sahadan uzaklaştırmaları gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, ilaçlama sonrasında 21 gün boyunca bahçelerde hayvan otlatılmaması ve meyve yenmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Yetkisiz ilaç kullanımının yasak olduğu ve kimyasal maddelerin ilaçlarla karıştırılmaması gerektiği de vurgulandı.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TARIM MÜDÜRLÜKLERİNE BAŞVURUN

Üreticiler, Fındık Filiz Güvesi ve diğer zararlılarla ilgili detaylı bilgi almak için İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabilirler.

 

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.