Özgür Özel: Fındıkta bu fiyat Karadeniz’e ihanettir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Giresun’da partisince Atatürk Meydanı’nda düzenlenen fındık mitinginde konuştu.

Özgür Özel: Fındıkta bu fiyat Karadeniz’e ihanettir
REKLAM ALANI
Yayınlama: 03.08.2024
33
A+
A-

Özel, Artvin’den Sakarya’ya Karadeniz’in tüm illerinde ve ilçelerinde herkesin milli ve stratejik ürün fındığın fiyatını beklediğini söyledi.

“İLK DUYDUĞUMDA SEVİNDİM, SONRA HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADIM”

Özel, miting için Giresun’a geldiklerinde fındık taban fiyatlarının açıklandığını belirtti ve ilk duyduğunda sevindiğini, ancak fiyatın 130 lira olduğunu öğrenince hayal kırıklığına uğradığını ifade etti. Özel, ziraat odalarının fındığın maliyetini 118-120 lira olarak belirlediğini, ancak üreticilerin maliyetin en az 140 lira olduğunu söylediğini vurguladı.

“FİYAT 165 LİRANIN ALTINDA OLMAMALI”

CHP olarak en az 160 lira olmasını istediklerini, Trabzon milletvekillerinin ise 180 liranın altında bir fiyatın o coğrafyayı kurtarmayacağını söylediklerini belirten Özel, “165 liranın altında bir fiyat kabul edilemezdi, ama birileri utanmadan 130 lira fiyat açıkladılar. Yazıklar olsun onlara” dedi.

FINDIĞIN STRATEJİK ÖNEMİ

Özel, fındığın Türkiye’nin en stratejik ürünü olduğunu ve dünyadaki fındık piyasasının 130 milyar dolar olduğunu belirtti. Türkiye’nin fındık üretiminin yüzde 70’ini karşıladığını ifade eden Özel, “Yani dünyadaki 130 milyar dolarlık piyasanın 100 milyar dolarlık kısmı aslında burada üretiliyor. Peki, siz fındıktan ne alıyorsunuz? 2 milyar dolar, yüzde 2’si. Şeleği sen sırtlıyorsun, otunu sen alıyorsun, ilacını gübresini sen koyuyorsun, bütün gün sen çalışıyorsun, parayı dünya devi şirketler kazanıyor, yazıklar olsun böyle düzene” dedi.

“SABREDİN, ELİNİZDEKİ AVUCUNUZDAKİNİ BEDAVAYA ÇIKARMAYIN”

Özel, üreticilere sabırlı olmalarını tavsiye ederek, biraz beklemeleri halinde fiyatın yükseleceğini belirtti. “Bu yabancı şirket dostlarının, yabancı kartel dostlarının fiyat oyununa, rekolte oyununa gelmeyin. Sabredin, elinizdeki avucunuzdakini bedavaya çıkarmayın. Hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

CHP’NİN FINDIK KONUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ

Özel, parti olarak ziraat odalarının belirlediği fiyatları takip ettiklerini ve kendi çalışmalarını yaptırdıklarını aktardı. “Hadi hiç olmasın 160-165 liraya ‘evet’ diyecek olalım, bugün açıklanan 130 lira. Kimin cebinden 35 lirayı çalıyor? Kimin cebine bu parayı koyuyor?” diye sordu. Özel, 165 lira verilse Giresun’daki Mustafa amcanın, Ordu’daki Fadime ablanın cebine 35 lira fazla para gireceğini, ancak bu paranın dünya devi şirketlerin kasasına girdiğini ifade etti.

“FINDIKTA BU FİYAT KARADENİZ’E İHANETTİR”

Özel, fındık fiyatının Karadeniz’e ihanet ve emeğe nankörlük olduğunu söyleyerek, “Bu fiyatı kabul etmiyoruz” dedi. Ayrıca, 130 lira fındık fiyatıyla geçim olmayacağını ve geçim olmazsa seçimin olacağını belirtti.

CHP’NİN 47 YIL SONRA BİRİNCİ PARTİ OLMASI

Özel, CHP’nin 47 yıl sonra Türkiye’nin birinci partisi olduğunu vurgulayarak, “Emekliye hak ettiği zammı ver, asgari ücretliye ver, çaya, fındığa, buğdaya, üzüme hak ettiği fiyatı ver. Eğer verirsen geçim olur, vermezsen insanlar isyan eder seçim olur” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI

Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a meydan okuyarak, “130 liralık fiyatla Giresunlu geçinir diyorsan, gel burada miting yap göreyim” dedi.

REKLAM ALANI