Prof. Dr. Karslı: İnsanoğlu anlam krizi içinde ömrünü tüketiyor 

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, davası olmayan milletlerin dijital dünyada da, davası olan milletlerin tutsağı haline geleceğini vurguladı. 

Prof. Dr. Karslı: İnsanoğlu anlam krizi içinde ömrünü tüketiyor 
Yayınlama: 16.12.2024
14
A+
A-

Giresun İl Müftülüğünce Dijital Dünyada Dini Değerlerin Temsili konulu konferans düzenlendi.

Çotanak Konferans Salonunda gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programın açış konuşmasını yapan Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, dijital dünyanın ve yapay zekanın sosyal hayata hızlı bir şekilde entegre olduğunu belirterek iletişim biçimlerinin ve bilgiye erişim yöntemlerinin de dönüştüğünü ifade etti.

Teknolojinin sunduğu fırsatların insanın yaratılış amacına uygun bir şekilde kullanılması gerektiğini kaydeden Müftü Kılıçbay, “Dijital dünyada teknolojiyi doğru amaçlarla, milli ve manevi değerlerimizle uyumlu bir şekilde kullanmalıyız.” dedi.

Açış konuşmasının ardından Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı, Dijital Dünyada Dini Değerlerin Temsili konulu konferans verdi.

“DİJİTAL ÇAĞDA DAVA HEYECANINI KAYBETMEK  BÜYÜK BİR VEBALDİR

Dijital çağda her din görevlisinin kendisini en iyi şekilde yetiştirmesi gerektiğini belirten Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Karslı, “Dijitalleşme, din hizmetleri açısından büyük fırsatlar sunmaktadır. Ancak sosyal medya ve dijital platformları kullanırken daha hassas ve bilinçli bir yaklaşım sergilemek zorundayız. İletişim faaliyetlerimizde, mesajımızın bağlamından kopmaması son derece önemlidir. Hedef kitlemizin algı düzeyini ve ihtiyaçlarını göz ardı ederek vereceğimiz mesajlar, istemeden de olsa tahribata ve gürültüye yol açabilir. Mesleğimizin temel kriterlerinden biri, her zaman nezaket kurallarına riayet etmektir. Bizler, merhamet ve şefkat gibi erdemleri kuşanarak tebliğ görevimizi gerçekleştirmeliyiz. Bu anlayışı, sanal dünyada da yaşatmak sorumluluklarımızdan biridir. Çünkü asıl hedefimiz, sadece bir mesajı ulaştırmak değil, gönüllere dokunarak iyiliği yaymak olmalıdır.” dedi.

“AYRIŞTIRICI VE ÖTEKİLEŞTİRİCİ ÜSLUPTAN UZAK DURMALIYIZ “

Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Karslı, sosyal medyada ayrıştırıcı bir dil kullanılmaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti: “Bizim metodumuz, Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sas) irşat metodudur. Bu metot, şefkat ve muhabbetle yoğrulmuş, sevgiye dayanan, kuşatıcı bir tebliğ dilidir. Bizlere yakışan, ayrıştırıcı ve ötekileştirici bir dilden uzak durmaktır. Aklı selimle hareket etmeli, din adına dile getirdiğimiz her sözü hikmet süzgecinden geçirerek sunmalıyız. Çünkü söylediğimiz her söz, gönüllerde bir iz bırakır ve o iz ya iyilikle büyür ya da yanlış bir etkiyle zedelenir. Bizler yumuşak ve yapıcı bir dil kullanmayı ilke edinmeliyiz. Bu, sadece yüz yüze iletişimde değil, dijital dünyada da aynı hassasiyetle uygulanmalıdır. Dijital platformlarda dini bilgiyi anlamlı bir çerçevede sunmak, bilgi kirliliğini önlemek ve sahih dini bilgiyi insanlara ulaştırmak sorumluluklarımız arasında yer alır. Diyanet İşleri Başkanlığımızın büyük bir hassasiyetle hazırladığı eserler ve yayınlar dijital mecrada da sahih dini bilgiyi vatandaşlarımıza ulaştırmada önemli bir rol üstlenmekte ve bilgi kirliliğine karşı sağlam bir zemin oluşturmaktadır. ”

Konferansa Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Dr. Kerim Şükrü Ünlü, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Vaizi Dr. Ahmet Çekin, İl Müftü Yardımcıları Alaettin Kırbıyık, Fatih Sarıgül, Özlem Gülbe, ilçe müftüleri ve din görevlileri katıldı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.