Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr.Melek Çağlayan, rahim ağzı kanseri ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.
Çağlayan şu bilgileri verdi: “En yaygın nedeni HPV virüsü olan rahim ağzı kanseri, rahim ağzını kaplayan hücrelerin anormal şekilde çoğalıp büyümesi ile başlayan kanser türüdür. En önemli nedeni HPV virüsüdür. Rahim ağzı kanseri, cinsel ilişki sırasında ağrı ve sonrasında vajinal kanama, normalden ağrılı ve kanamanın daha uzun sürdüğü regl dönemleri, adet dışı ve menopoz sonrası vajinal kanama, kıvamlı ve ağır kokulu vajinal akıntı, pelvik bölgede ağrı ve kilo kaybı gibi belirtilere neden olur. Her 100 kadından en az 2’sinin hayatının bir döneminde rahim ağzı kanseri yakalandığı bilinmektedir. Rahim ağzı kanserine karşı alınan önlemlerle ile kadınların hayatları boyunca kanserle karşılaşmama oranı çok yüksektir.
RAHİM AĞZI KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?
Çok sayıda doğum yapmak, Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek, Çok sayıda partneri olmak ve Sigara içmek…
Rahim ağzı kanseri hastalarının % 98’inde HPV enfeksiyonu görülmüştür. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV’in yüzden fazla tipi vardır. Özellikle 16 ve 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olurken, tip 6 ve 11 ise genital organlarda siğillere neden olur. Sosyoekonomik düzeyin düşük olması
KORUNMA
HPV aşısı 9-45 yaş arası kişilere uygulanır. HPV aşıları, türüne göre 6, 11, 16, 22, 18 31, 45, 52 ve 58 tipi virüslere karşı etkilidir. Erken yaşta aşılanmış kişiler, ilerde bu virüslerle karşılaşmaları halinde virüslerin hastalık yapıcı etkisinden korunurlar. Ancak virüsün hastalık yapıcı diğer türleri de bulunmaktadır. Bu sebeple, aşı olunsa dahi rutin muayene ve pap smear testlerine devam edilmelidir.
TARAMA
Smear testi nedir?
Smear testi son derce basit ve ağrısız bir kanser tarama yöntemidir. Kadınların smear testi yaptırmaları, rahim ağzı kanserinden korunmak için oldukça önemlidir.
21 yaş üzerindeki aktif cinsel yaşamı başlamış tüm kadınların smear testi yaptırmaları gerekir.
Eğer aktif cinsel yaşam bu yaştan önce başlamışsa, başlanan yaştan itibaren ilk üç yıl içinde smear testi yapılması önerilir.
Smear testi normal saptanan hastalarda başka bir risk faktörü yoksa 3 yılda bir test yapılması yeterlidir.
Testler menopoz sırasında da aksatılmamalıdır.
65 yaşından sonra, hastanın o zamana kadar en az üç normal smear testi sonucu bulunuyorsa, doktorunun bilgisi ile smear testlerine son verilebilir.
Ayrıca smear testinde şüpheli bir durum görülmüşse, test daha sık aralıklarla yapılabilir ya da ileri tetkik uygulanabilir.
RAHİM AĞZI KANSERİ TEDAVİSİ
Rahim ağzı kanserinde cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yöntemlerinin tek başına ya da birbirleri ile kombine edilerek kullanılması tedavi seçenekleri arasındadır. Hangi tedavinin kime ve nasıl uygulanacağı hastalığın evresine göre değişmektedir.
Serviks kanseri, Dünya Sağlık Örgütü tarafından; ‘’önlenebilen bir ölüm nedeni’’ olarak tanımlanmakta ve bu hastalık için tüm dünyada tarama yapılması her ülkenin kendi kontrol politikasını oluşturması önerilmektedir.”