Seçim öncesi, adaylara öneriler ve toplumsal uyum

Yayınlama: 26.03.2024
20
A+
A-

26 Aralık’ta Giresun Işık ve Giresun Öncü Gazetesinde “Yaklaşan seçimler ve adaylara naçizane öneriler” başlığıyla köşe yazımda Pazar günü yapılacak seçim için aday olacaklara öneriler sunmuştum.

Uzun sözün kısası özetle; “Bu seçimlerde belediye başkanları, meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve azalar yeniden belirlenecek.

Adayların seçimlere katılma nedenleri çeşitlidir; topluma hizmet etme isteği, siyasi inançlar, kariyer hedefleri, toplumsal sorunlara çözüm getirme arzusu ve değişim isteği gibi.

Her adayın motivasyonu farklıdır ve genellikle birkaç faktörün birleşimiyle şekillenir. Adaylar, seçmenlerin beklentilerini karşılamak için çeşitli projeler sunabilirler.

Bu projeler arasında şehir planlaması, eğitim, ekonomi, sağlık, adalet ve çevre gibi alanlarda yapılan çalışmalar bulunabilir.

Adayların, somut ve uygulanabilir projeler sunarak seçmenlerin güvenini kazanmaları önemlidir.

Etkili liderlik, sadece seçim dönemine özgü değil, uzun vadeli çabalar ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına duyarlılıkla inşa edilir” demiştim.

“Etkili liderlik, sadece seçim dönemine özgü değil, uzun vadeli çabalar ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına duyarlılıkla inşa edilir” diyerek bir hususa vurgu yapmıştım.

Ezcümle, liderliğin sadece bir seçim dönemiyle sınırlı olmadığını ve gerçek etkinin uzun vadeli çabalardan ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde hareket etmekten geldiğini ifade etmektedir. Bu yaklaşım, liderin güvenilirliğini artırır ve toplumun desteğini kazanmasına yardımcı olur. Şüphesiz ki, siyasi partiler aday gösterdiği tüm isimleri ince eleyip sık dokuyarak bu göreve layık görmüşlerdir.

Hepsine başarı diliyoruz.

Lakin maratonun sonunda bir kişi belediye başkanı olacak, partisinin aldığı oy oranına göre Belediye ve İl Genel meclisleri belirlenecektir.

Vakıa elde edilecek bu başarının yolu da ortaya koyacakları projelerden geçecektir.

Adayların ortaya koydukları projelerin seçim sonuçlarını belirleyici bir faktör olduğunu tekraren belirtmeden geçmeyelim.

Hangi adayın projeleri seçmen gözünde somut, uygulanabilir ve toplumun ihtiyaçlarına yönelik olduğu gerçeği bilinçli seçmen açısından oldukça önemlidir. Bu nokta adayların başarısını menfi veya müsbet yönde etkileyebilir.

Giresun ölçeğinde konuyu detaylandırmak gerekirse: Trafik ve Ulaşım, Çevre, İstihdam, Eğitim ve Sağlık Hizmetleri, Göç, Turizm Potansiyelinin İyileştirilmesi, Kültürel ve Sosyal Sorunlar hepsinin olmasa bile bazı adayların gündemine girerek projelendirilmiştir.

Gerçi Giresun’da son günlerde bazı adayların hedeflerini kamuoyuna anlatması gerekirken rakibinin projelerinin gerçekliliğini, yapılabilirliği üzerinden gündem yaratmaya çalışması tam manasıyla abesle iştigalden öte gidememektedir.

Proje denilen şey ilk defa icat edilen bir durum değildir. Elbette önceden farklı yerlerde veya mekanlarda uygulanmıştır… İlham alınmıştır… Yokluğu hissedilen bir güzel uygulamaların benzerini yapmaktan daha doğal ne olabilir ki?

Netice itibariyle; adayların belirledikleri projelerin seçim sonuçlarını etkileyici bir unsur olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda vardır.

Seçmenler, adayların sunmuş olduğu projelerin somut, uygulanabilir ve toplumun gerçek ihtiyaçlarına yönelik olup olmadığını dikkatlice değerlendireceklerdir.

Son söz olarak da seçim sürecinde adaylar ve seçmenler arasında kırıcı tavırların ortaya çıkması, toplumda kamplaşma ve gerginliği artırabilir. Bu durum, seçim atmosferinin olumsuz etkilenmesine ve hoş olmayan sonuçlara yol açabilir. Toplumsal birliğin ve huzurun korunması açısından, tüm tarafların kırıcı dil ve davranışlardan kaçınması elzemdir. Adayların ve seçmenlerin birbirlerine saygılı ve hoşgörülü bir şekilde yaklaşması, toplumsal barışın ve demokratik sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sağlar.

Herkesin farklı görüşlere saygı göstererek, yapıcı bir diyalog ve ortak çözümler bulma çabası içinde olması, toplumun ortak menfaatine olan bir davranıştır.

Bu işin bugünü kadar yarının da olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla, gerek kişisel iletişimlerde ve insani ilişkilerde, gerekse gelecek seçimlerde de adaylar ile seçmenler arasında sağduyulu ve saygılı bir iletişim ortamının korunması büyük önem taşımaktadır

Şimdiden herkese başarılar diler, kazananın Giresun olmasını temenni ederim.

REKLAM ALANI