‘Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı’ İlimizde tescil ettirilen 13. Coğrafi İşaretli ürün oldu.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı ve Giresun Simidi coğrafi işaret çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. İl Müdürlüğü tarafından yürütülen teknik çalışmaların ardından, Türk Patent ve Marka Kurumu’na 02.06.2021 tarihinde sunulan nihai rapor ile ‘Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı’ için coğrafi işaret başvurusu yapıldı.
Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 23.03.2023 tarihli Resmi Bülteninde yayınlanarak, 1345 tescil numarası ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odası adına tescil edildi. Bu tescille birlikte, ‘Giresun Fındık Ezmeli Kadayıf Tatlısı’ İlimizde tescil ettirilen 13. Coğrafi İşaretli ürün oldu.
Tatlı, kuru tel kadayıfın, tereyağı ve çifte kavrulup kıyılmış tescilli Giresun Tombul Fındığı ile pişirilmesi, inek sütü ve beyaz şekerden oluşan soğuk şerbetle tatlandırılıp dinlendirilmesi ve öğütülerek un haline getirilmiş Giresun Tombul Fındığı ile yoğrulması suretiyle üretiliyor. Helva kıvamında olan tatlı, yaklaşık 8 x 9 cm ebadında kesilerek servis ediliyor ve günlük üretimle tüketiliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, ayrıca “Giresun Simidi, Tirebolu Çayı, Yavuzkemal Fakaz Armudu, Giresun Kiraz Taflanı ve Giresun Kokulu Üzümü için de coğrafi işaret almaya yönelik çalışmaların halen yoğun şekilde devam ettiğini” belirtti.