Uzmanlardan parazit ve mikrop uyarısı

Yaz aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklardan birinin ishal olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Soydan, “İçme sularının temiz olmaması, yemeklerin hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi ve iyi pişirilmemiş besinler çocuklarda ishale neden olur. Bu etkenlerin dışında virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar da ishalin oluşmasında rol oynamaktadır” dedi.

Uzmanlardan parazit ve mikrop uyarısı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.07.2023
25
A+
A-

Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Soydan, çocuklarda yaz ishali hakkında açıklamalarda bulundu. Yazın gelmesiyle havuz ve deniz sezonunun açıldığını dile getiren Uzm. Dr. Soydan ishal ve kusma vakalarında artış olduğunu söyledi.

İYİ PİŞİRİLMEMEMİŞ BESİNLER İSHALA NEDEN OLABİLİR

İshale neden olan etkenlerden bahseden Uzm. Dr. Soydan, “İçme sularının temiz olmaması, yemeklerin hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi ve iyi pişirilmemiş besinler çocuklarda ishale neden olur. Bu etkenlerin dışında virüsler, bakteriler, parazitler ve diğer mikroplar da ishalin oluşmasında rol oynamaktadır” diye konuştu.

HİJYEN KURALLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ

Çocuk yaz ishalleriningenellikle birden başladığına dikkat çeken Uzm. Dr. Soydan şu bilgileri paylaştı:

“Eğer çocuğunuz kusuyorsa, ağızdan su dahi içemiyor ve beslenemiyorsa, günde 6 ila 7’den fazla ishal şeklinde tuvalete çıkıyorsa, genel bir kırgınlığı var ise mutlaka bir çocuk doktoruna görünmesi gerekmektedir. Çocuklarınızı ishalden korumak için alınabilecek önlemlerin başında hijyen gelir. Özellikle çocuğunuz her tuvaletten sonra ellerini suyun altında sabunla en az 2 dakika yıkamalı, çiğ tüketilecek meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı, besinler açıkta ve sıcakta bırakılmamalı, süt ve süt ürünleri verilirken taze olduğundan emin olunmalıdır. İçme sularının temiz olmasına özen gösterilmeli, hatta mümkünse kaynatılarak içirilmelidir” şeklinde konuştu.

DOKTOR ONAYI OLMADAN İLAÇ VERMEYİN

İshal tedavisinde destekleyici tedavi ve kaybedilen sıvının yerine konmasının esas olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Soydan “Yaz ishallerinde çocuğun kusması ya da ateşi yoksa evde tedavisi mümkündür. Kesinlikle ishal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik ya da diğer ilaçlar verilmemelidir. Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açtığından 5-7 gün içinde düzelebilecek olan barsak enfeksiyonu yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI