Giresun Üniversitesi Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu (MYO) Veterinerlik bölümü öğrencileri teorik eğitimlerinin yanı sıra, saha eğitimleriyle de bilgi sahibi oluyor.
Alucra Turan Bulutçu MYO Laboratuar ve Veteriner Sağlık bölümü öğrencileri Alucra bal üreticisi Ali Akın’ın işletmesinde Yüksekokul Müdür Yardımcısı Sinan Kuzucu tarafından uygulamalı arıcılık eğitimi aldı. Kovandan bal tatma imkanı bulan öğrenciler semaverden çay içerek Ali Akına arıcılıkla ilgili sorular yönelttiler. Bal üretiminde önemli noktalara değinen Ali Akın ileride arıcılık yapmak isteyenlere arıcılık ırkları hakkında bilgiler verdi. Özellikle Kafkas melez ırkının dayanıklı olduğunu belirten Akın, “kışa oldukça dayanıklı ve nesli tükenmiyor” dedi. Arıları kışın Şebinkarahisar’a götürdüğünü söyleyen Arıcı Akın “ Arı soğuktan ölmez aç kalırsa ölür. Arılarım karda kaldı ölmedi. Kovana beş çerçeve sıkıştırıyoruz arı hem bala ulaşabiliyor hem sıcak kalıyor” diye konuştu. Arıların siyah ve kırmızı rengi sevmediğini belirten Akın, “Arı insanı rezil de eder vezir de yeter ki ona doğru bakımı yapın. Bunlardan biri kovanı korumak. Genç arıcı kardeşlerimiz ana arıyı görmek istiyorlar ancak arıyı korkutabilirler strese sokabilirler veya düşürebilirler. O sebeple ana arıyı rahatsız etmeyin” dedi. Arıların ölüm sebepleri, arı sütünü nasıl alınması, kovanların bakımı, ve arı hastalıkları gibi önemli bilgiler veren Ali Akın doğru bilgiyle her şeyin başarılabileceğinin altını çizdi. Uygulama dersi fırsatı verdiği için bal üreticisi Ali Akın’a teşekkür eden MYP Müdür Yardımcısı Kuzucu, “bölümümüz olarak özellikle sahada yapılan uygulamaların önemini biliyoruz. Görerek, dokunarak tecrübe ettiğimiz her şey daha kalıcı olur” dedi.