Yurt içi seçmen kütüğü 4 Ocak’ta askıya çıkacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından, Yurt İçi Seçmen Kütüğü’nün güncellenmesine yönelik usul ve esasları belirleyen genelge Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yurt içi seçmen kütüğü 4 Ocak’ta askıya çıkacak
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.12.2023
79
A+
A-

Genelgeye göre, 31 Mart 2024’te gerçekleştirilecek mahalli idareler seçimi için belirlenen seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri 4 Ocak 2024 Perşembe günü saat 08.00’de askıya çıkarılacak ve 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00’de askıdan indirilecek. Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2024 tarihinden önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak, 1 Ekim itibarıyla geçerli yerleşim yeri adresine sahip ve oy verme günü itibarıyla 18 yaşını dolduracak Türk vatandaşlarına ait bilgileri elektronik ortamdan alacak.

Adresi kapanmış olan seçmenlerin, adres kayıt sisteminde görünmeyen bilgileri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınarak seçmen kütüğüne kaydedilecek. Silah altında olan er ve erbaşlara ait bilgiler Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü’nden, ceza infaz kurumlarında bulunan taksirli suçlar dışındaki hükümlülere ait bilgiler ise Adalet Bakanlığı’ndan alınacak ve kayıtları dondurulacak. “Genel hayata etkili afet bölgesi” ilan edilen yerlerde, muhtarlık bölgesi askı listelerinin nereye asılacağı ilçe seçim kurulu başkanlığı tarafından duyurulacak.

Hastalığı veya engeli nedeniyle yatağa bağımlı olan seçmenler, seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için “www.ysk.gov.tr” internet adresinde bulunan “seyyar sandık kurulu talep formu” ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya muhtarlığa başvurabilecek. Seçmenler ve siyasi partiler, muhtarlık bölgesi askı listelerine ilan edilen süre içerisinde itiraz etme hakkına sahip olacak. İlçe seçim kurulu başkanı, 20 Ocak 2024 Cumartesi gününe kadar itirazları değerlendirerek karara bağlayacak. Siyasi partiler tarafından yapılan itirazlar, 29 Ocak 2024’te ilçe seçim kurulu, 2 Şubat 2024’te il seçim kurulu, 5 Şubat 2024’te ise YSK tarafından kesin olarak karara bağlanacak ve yurt içi seçmen kütüğü 7 Şubat 2024’te kesinleşmiş olacak.

REKLAM ALANI