4 bin yıllık geleneğe halk sahip çıkıyor!

Bugün halk arasında Mayıs 7’disi olarak bilenen Aksu Festivali günü. 4 bin yılık bir geleneğe sahip olan Mayıs 7’disi her geçen yıl kaybolarak, unutuluyor.

4 bin yıllık geleneğe halk sahip çıkıyor!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 22.05.2023
90
A+
A-

Her yıl miladi takvime göre Mayıs 7’disinde vatandaşlar deniz ile Aksu deresinin buluştuğu noktada bir araya gelir ve 4 bin yıllık ritüelleri yerine getirir. Vatandaşlar dilek tutup, Aksu deresine 7 çift, bir tek taş atarak, sacayaktan geçiyor. Bazı vatandaşla ise tekne ile Giresun Adası’nın etrafını dolaşarak diler tutuyor. Giresun’da bu yıl 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketlerinden dolayı Uluslararası Aksu Festivali kutlamaları iptal edildi.

HALK KENDİ KUTLADI

4 bin yıldır olduğu gibi Giresunlular atalarının geleneği kendi kendilerine yaşattı.

Her Mayıs 7’disinde olduğu gibi bu yılda vatandaşlar Aksu deresi ile Karadeniz’in buluştuğu nokta olan Aksu Festival alanında, dilek tutup dereye 7 çift, bir tek taş attı ve sacayaktan geçti.

“DERDİM BELAM DENİZE”

Burada vatandaşlar, mayıs yedisi geleneklerini yerine getirdi. Dileklerinin gerçekleşmesi için 3 kez sac ayağın üzerinden atlayanlar, sorunlarından kurtulmak için de “derdim, belam denize” sözleriyle dereyle denizin birleştiği yere 7 çift, 1 tek taş attı. Ritüelleri gerçekleştiren vatandaşlar, her yıl mayıs yedisi için Aksu Deresi’nin denizle birleştiği yere geldiğini ifade etti.

“BİZE ATALARIMIZDAN KALAN BİR GELENEK”

“Bu bize atalarımızdan, dedelerimizden kalan bir gelenek” diyen vatandaşlar, Deprem dolayısıyla iptal edildi ama yine halkımız ritüelleri yerine getiriyor. Değerlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz, her yıl bunu kutluyoruz. Ben de herkes gibi hastalık, kaza ve bela başımızdan geçip suyla gitsin diyerek dereye taş atıyoruz” dediler.

ŞENLİKOĞLU: NESİLDEN NESİLE YAŞATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

6 Şubat’ta yaşanan deprem nedeniyle 20-23 Mayıs’ta yapılması planlanan “46. Uluslararası Giresun Aksu Festivali” iptal edilirken, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, festival sahasına giderek ritüelleri yerine getirdi.

Başkan Şenlikoğlu, dileklerinin gerçekleşmesi için 3 kez sac ayaktan geçip, dereyle denizin birleştiği Aksu Deresi’ne 7 çift, 1 tek taş attı.

Şenlikoğlu, etkinliğin gerçekleştirildiği alanda yaptığı açıklamada ise ülkemizin bir daha afet felaketi yaşamamasını temenni etti.

Yalnızca ritüelleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Şenlikoğlu, insanların tarihsel olarak binlerce yıldır kutladığı Mayıs Yedisi geleneğinin kültürel bir etkinlik, aynı zamanda bahardan yaza geçişin müjdecisi olduğunu söyledi.

Başkan Şenlikoğlu: ‘’Binlerce yıllık kültürel mirasımızı yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Bizlere emanet edilen Mayıs Yedisi geleneklerimizi nesilden nesile taşımayı sürdüreceğiz. Aksu Deremizin denizle buluştuğu noktada 7 çift, 1 tek taş atıp sac ayaktan geçerek ülkemiz şehrimiz ve milletimiz için hayırlı dileklerde bulunduk. Tüm hemşehrilerimize bolluk ve bereket dolu bir yıl diliyorum. Ocağımız hep tütsün, sofralarımız, topraklarımız ve baş tacı fındığımız bereketli olsun.’’ dedi.

Diğer yandan, bazı vatandaşlar da festival sahasına gelerek ritüelleri yerine getirdiler.

REKLAM ALANI