Kurumlardan Kahverengi Kokarca seferberliği

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere tarımsal ürünleri tehdit eden Kahverengi Kokarca ile mücadele kapsamında, Vali Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi.

Kurumlardan Kahverengi Kokarca seferberliği
REKLAM ALANI
Yayınlama: 01.11.2023
70
A+
A-

Kahverengi Kokarca zararlısı hakkında bilgi veren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, zararlı böceğin biyolojisi, ülke genelindeki durumu ve Giresun’da yürütülen çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Meyve ve sebzelerde ciddi zararlara neden olan Kahverengi Kokarca’nın, fındık başta olmak üzere birçok ekonomik ürün için verim ve kalite kaybına yol açtığına dikkat çekildi. Zararlı böceğin yayılmasını önlemek için iç karantina tedbirlerinin önemli olduğu belirtildi.

Ayrıca, zararlı böceğin kışlama döneminde özellikle evler ve depolar gibi korunaklı alanları tercih ettiği için, Eylül ve Nisan ayları arasında mekanik mücadele ile kışlaklardan toplanması ve imha edilmesi gerektiği vurgulandı. Bu mücadelenin 2024 yılında kimyasal mücadeleyi kolaylaştıracağına dikkat çekildi. Kahverengi Kokarca ile ilgili afişler ve broşürler hazırlanarak ilçe müdürlüklerine, köy muhtarlıklarına verildiği ve bilboardlara asıldığı, ayrıca Ziraat Odaları, Valilik, Tarım danışmanları ve diğer ilgili kurumlarla düzenlenen toplantılarda Kahverengi Kokarca ile mücadele konusunda bilinçlendirme çalışmaları yürütüldüğü bilgisi verildi.

100 ADET FEROMON TUZAĞI KURULACAK

Ticaret Borsası ile yapılan toplantı sonucunda ise ortak bir mutabakat sağlandığı, bu mutabakat çerçevesinde, 100 feromon monitörün kullanılacağı kararlaştırıldı. Karadeniz İhracatçılar Birliği ile de ayrı bir toplantı düzenlendiği ve halk sağlığı ilacı alımını finanse etmek için bir proje hazırlandığı, bu projenin, Kahverengi Kokarca ile mücadelede kullanılacak ilaçların teminini ve uygulanmasını desteklemeyi amaçladığı aktarıldı.

Toplantıda son olarak katılımcıların görüşleri alındı ve Vali Serdengeçti’nin talimatları doğrultusunda yapılacak iş ve işlemler belirlendi. Bu önemli zararlıya karşı mücadelede; mekanik ve kimyasal mücadele ile diğer önlemlerin alınması gerektiği vurgulandı. Toplantıda alınan kararlar ve yapılacak işlemler, Kahverengi Kokarca zararlısıyla mücadele için bir eylem planı oluşturulması amacıyla kayda değer bir adım olarak görüldü.

REKLAM ALANI