Ambaralan köyünde cep telefonu zulmü bıktırdı

Ağaçlara, minareye çıkılarak iletişim sağlanıyor

Ambaralan köyünde cep telefonu zulmü bıktırdı
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.11.2023
79
A+
A-

Giresun merkeze bağlı Ambaralan köyünde cep telefonu şebekelerinin çekmemesi nedeniyle köylüler ağaçlara, minarelere çıkarak ya da yürüyerek çıktıları tepeden telefon görüşmesi yapmaya çalışıyor.

Giresun merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Ambaralan köyünde cep telefonu şebekelerinin çekmemesi köylüleri adeta çileden çıkardı. Sevdikleriyle diledikleri gibi görüşemeyen, bir hasta olduğu zaman sağlık ekiplerine ulaşmakta güçlük çeken köylüler, coğrafik yapısı nedeniyle tepelik alan arasında kalan köylerine bir şebeke alıcısı kurulmasını istiyorlar.

Köylerinin kışın yaklaşık 200, yazın ise 500 nüfuslu olduğunu belirten köy sakinlerinden Abdullah Çınar, “Köyümüz gurbetçi bir köy, kışın yaşlılar ve emekliler köyde kalırken, yazın gurbetçilerle daha da yoğun bir nüfusa sahip oluyor. Köydekiler gurbetçilerine, gurbetçiler ise köylerindeki yakınlarına ulaşamıyor. Hasta olan sağlık ekiplerine bilgi veremiyor. Telefonla görüşmek için ya ağaca ya da minareye çıkanlar dahi var. Zaman zaman buralarda bile telefon sağlıklı görüşülemiyor. Sadece bizim köy değil diğer köylerinde kenar mahallelerinde telefon çekmeyen yerler var. Buralara bir verici kurulması zor olmasa gerek” dedi.

PANDEMİ SÜRECİNDE ÖĞRENCİSİ OLANLAR GÖÇ ETTİ

Telefon çekmediği için torunlarının ve  çocuklarının  köylere gelmediğinden dert yanan  Mehmet Üzeyir ise, “Biz emekli olduk köyümüze geldik ama çocuklarımızı getirmek mümkün olmuyor. Telefonları, tabletleri çekmediği için  köylere gelmiyorlar. Özellikle pandemi sürecinde herkes köye dönüş yaparken, köyde öğrencisi olanlar şehre taşınmak zorunda kaldı. Çünkü uzaktan eğitimde interneti çekmeyen çocuklar eğitim göremedi. Köyümüzde bir hocamız vardı, mecburen çocukları için taşınmak zorunda kaldı. Köydeki yakınlarına ulaşıp haber alamayanlar komşu köylülerimizi arıyorlar, onlarda bizim köye gelip haber alıp yakınlarımıza bildiriyorlar. Birimiz hasta olsa ambulans, araba çağıramıyoruz” dedi.

Teknoloji çağında iletişimsizlik yaşadıklarını,

dünya ile iletişimleri kesildiği gibi, internette halletmeleri gereken en ufak işleri için şehre gitmek zorunda kaldıklarını da anlatan İsmail Çınar, “Günümüzde her şey teknolojiyle, internetle hallediliyor. Ne e-devleti kullanabiliyoruz ne de internet bankacılığını. Bazen çocuklarımıza 50-100 lira para göndermek için bile 500 lira harcayıp şehre gidiyoruz. İnternetimiz çekse internet bankacılığından kolayca halledebileceğimiz işler oluyor. Her şeyi e-devletten halleder hale geldik ama internetimiz maalesef çekmiyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI