Fındıkta Devlet Destekli Tarım Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun’un yerini 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’na bıraktığını açıkladı.

Fındıkta Devlet Destekli Tarım Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 22.12.2023
43
A+
A-

Özellikle Karadeniz bölgesinde küresel ısınma ile birlikte iklim ve ani sıcaklık değişimlerinin fındık üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çeken açıklamada, fındıkta don riskinin en fazla görüldüğü ayların Ocak, Şubat ve Mart olduğu belirtildi. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi durumunda, bu durumun bazı bölgelerde fındıkta erken uyanmayı tetikleyebileceği ifade edildi. Ayrıca, kış aylarında çiçeklenen fındık bitkisinde yaşanan ani sıcaklık düşüşlerinin, ortalama -2 ile -8 derecelerde hasar tehdidi oluşturabileceği vurgulandı. Hasarın etkisinin yaşanan sıcaklık düşüşü ve süresine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirtilerek, yağan karın fındık için faydalı olabileceği ancak sonrasında yaşanabilecek don olaylarının rekolte üzerinde önemli bir tehdit oluşturabileceği hatırlatıldı.

Açıklamada, fındık üreticilerinin don riskine karşı alabileceği önlemler arasında tarım sigortası yaptırmalarının önemine vurgu yapıldı. Sigorta işlemlerinin yapıldığı günden 7 gün sonra devreye girdiği belirtilen açıklamada, 03 Mart 2024 tarihinden önce sigortanın yapılmasının gerektiği ifade edildi. Bitkisel Ürün Sigortaları kapsamında, poliçede belirtilen primin %50’sinin devlet tarafından karşılandığı, don olayı teminatında ise primin 2/3’ünün devlet tarafından yatırıldığı bilgisi paylaşıldı.

REKLAM ALANI