Türkiye’nin önemli ihraç ürünlerinden Fındık oldukça zor günlerden geçiyor. Bir yandan iklim değişimi, bir yandan verimsizlik, bir yandan sosyolojik ve ekonomik gerçekler, bir yandan da artan zararlı böcekler tüm işleri zorlaştırdı. Hem fındığın hem de fındık coğrafyasında yaşam mücadelesini veren insanların yaşamı oldukça zorlaştı.
Ancak, dünya iklim değişimi kadar hızlı olan ve bizlere fırsatlar sunan başka bir değişim daha yaşıyor : İnovasyon ve Yapay Zeka…
Giresunlular, 9-10 Aralık 2024 günlerinde, “Fındık Tarımında Yapay Zeka ve Teknolojinin Kullanımının Yol Haritasının Belirlenmesi” çalıştayı ile Fındık sektöründeki sorunları çözmek, çağımızın ürettiği olanakları nasıl ve ne kadar kullanabileceğini görmek için yeni bir yola çıktı. Bu yola çıkışın planını doğru ve etkili yaparak zamanı iyi kullanmayı da oldukça önemsiyorlar.
Fındık için çıkılan bu yolda, tarım alanında gelişen teknolojilerin fındık tarımına nasıl uyarlanacağı tartışıldı? Bu soruya cevap bulmak için Tarım ve Teknoloji sektörlerini lider firmaları Giresun’da, Fındığın kalbinde buluştular.
Çalıştayın ev sahipliğini; Giresun Valiliği, Giresun Üniversitesi ve Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) yaptı. Organizasyon Karadeniz Ekolojik Kalkınma Derneği (GOPERATİF) tarafından yürütüldü. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Giresun Fındık Borsası, Ulusal Fındık Konseyi çalıştaya üst düzey temsiliyetlerle katılarak bu yola çıkışın önemini bir kez daha gösterdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ, Trabzon Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Giresun Tarım İl Müdürlüğü, ve birçok önemli kuruluş daha uzmanlarıyla çalıştaya destek verdi.
Huawei ve Skyloop (Amazon Web Services Resmi Partneri) katılımları fındık tarımında nasıl bir bulut mimarisi kullanılacağı, teknolojinin nasıl ve ne kadar kullanılması gerektiği konularında fikirler geliştirildi. telescope.ai, verseistanbul, bestimagegroup, godanışmanlık ve artesda kurumsal iletişim, reklam, tanıtım, online itibar yönetimi ve online pazarlama alanlarında tecrübelerini aktardılar. Güven Global, Bulancak Belediyesi Organik Tarım AŞ, Fındık Harmanı, BauFarm, Organik Tarım Okulu, Gaffaro Fındık ve E&K Arge Mühendislik ise fındık tarımı ve ticareti hakkınca tecrübelerini ve sektörün çıkmazları konusunda bilgilendirme yaptılar.
Giresun Vali Yardımcısı Şahin Bayhan’ın katıldığı kapanış toplantısında sonuç bildirgesini Doç.Dr. Selin Kalkan okudu. Ardından, Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Hüseyin şahit özetle şunları söyledi : “Fındık tarımında doğru kararların alınması için güvenilir ve güncel verilerin üretilmesi ve verilerin erişilebilir olması oldukça önemlidir. Fındık tarımının geleceği için bu çalıştayda belirlenen uygulama ve yazılımların gerçekleştirilmesi ve fındık tarımında otomasyon ve robotik sistemlerinin kullanılması gerekiyor. Yapay zekayı sürdürülebilir fındık tarımın hizmetine sunmak gerekiyor. Çiftçilerin teknolojiye adaptasyonunun artırılması için eğitim ve teşvik mekanizmalarının geliştirilmesinin de faydalı olacağını” söyledi.
Çalıştayla ilgili programına www.findik.tech adresimizden ulaşabilirsiniz.