Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Giresun Milletvekili Ertuğrul Gazi Konal, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada, Giresun fındığının tarihsel önemini ve üreticilerin yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.
Konal, Giresun’un yüzyıllardır dünyanın en kaliteli fındığını ürettiğini vurgulayarak, üreticilerin hak ettikleri değeri alamadıklarını ifade etti.
FINDIĞIN TARİHSEL BAŞKENTİ: GİRESUN
Konal, konuşmasında fındığın tarihsel geçmişine dikkat çekerek, Giresun’un Antik Çağlardan bu yana fındık üretiminin merkezi olduğunu hatırlattı. Osmanlı dönemindeki ticaret anlaşmalarında bile fındığın yer aldığını belirten Konal, Giresun’un 1900’lü yıllarda dünyanın tek fındık üretim merkezi olduğunu söyledi. Ayrıca, Atatürk’ün 1937 yılında fındık gibi stratejik ürünlerin korunması gerektiği vurgusuyla Fiskobirlik’in kurulduğunu hatırlattı.
GİRESUN FINDIĞI: KALİTEDE LİDER, ÜRETİMDE GERİDE
Fındık üretiminde Türkiye’nin beşinci sırasında yer almasına rağmen Giresun fındığının kalitesi ve lezzetiyle dünyada lider olduğunu vurgulayan Konal, “Giresun fındığı, kalori, yağ ve lezzet bakımından rakipsizdir. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada en çok talep edilen fındık olmayı sürdürüyor,” dedi. Ancak, üretim sürecindeki zorluklar ve fiyat farklarının yetersiz olması nedeniyle üreticilerin zarar ettiğini ifade etti.
ÜRETİCİNİN FEDAKARLIĞI HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMIYOR
Konal, Giresunlu üreticilerin fındık kalitesini artırmak için diğer bölgelerde yapılan işlemlerin çok ötesinde çaba harcadığını belirtti. Patoz, kurutma, vantilatörle temizleme, çürük ayrımı gibi işlemlerle fındıklarını hazırlayan Giresunlu üreticilerin, tüccara fındığı teslim ederken randıman testine tabi tutulduğunu anlattı. Buna rağmen kalite farkının yalnızca 2 TL ile sınırlı olduğunu belirten Konal, bu farkın yetersiz olduğunu vurguladı.
DESTEK TALEBİ VE FİYAT FARKI ÇAĞRISI
Konal, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Giresun kalite fındık ile levent kalite fındık arasındaki 2 TL fark, üreticinin fedakarlığını karşılamaktan uzak. Farkın, diğer kalite fındıklardan en az %40 oranında artırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca, Giresun, Ordu ve Trabzon gibi zor şartlarda üretim yapan fındık üreticilerine alan bazlı destek verilmelidir.”
FINDIK ÜRETİCİSİNİN GELECEĞİ KORUNMALI
Ertuğrul Gazi Konal, Giresun fındığının yalnızca bölge için değil, Türkiye ekonomisi için de stratejik bir ürün olduğunun altını çizdi. Konal, üreticilerin emeğinin karşılığını alması gerektiğini belirterek, fındığın hak ettiği değeri kazanması için daha fazla destek verilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladı.