Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 31 Mart 2024 Mahallî İdareler Seçimleri sonuçlarının ardından 2023 yılı buzağı desteklemesi için başvuruların başladığını duyurdu.
Müdürlük, hayvancılık sektörünü desteklemek amacıyla yapılan buzağı desteklemesi kapsamında yetiştiricilere önemli bilgiler verdi.
Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılı buzağı desteklemesi için belirlenen şartların başvuru sürecine ilişkin önemli bilgiler içerdiği vurgulandı. Buna göre, bu desteklemelerden faydalanmak isteyen yetiştiricilerin buzağıların en az 4 ay (120 gün) yaşamış olması ve programlı aşılarının (dişilerde brusella ve şap, erkeklerde şap) tamamlanmış olması gerektiği belirtildi. Ayrıca, Türkvet ile E-ıslah veri tabanlarına kayıtlı 2023 yılı doğumlu buzağıların desteklemeden yararlanabileceği ifade edildi.
Başvuru sürecine ilişkin detaylar da açıklamada yer aldı. Yetiştiricilerin, desteklemeyi almak istedikleri yetiştirici/üretici örgütü üzerinden başvurabilecekleri veya doğrudan il/ilçe müdürlüklerine başvurabilecekleri belirtildi. Ayrıca, soy kütüğü ilave desteklemesi alacak damızlık sığır yetiştiricilerinin il birlikleri üzerinden başvuru yapmaları gerektiği ifade edildi.
Başvuruların 1 Nisan 2024 tarihi itibariyle başladığı ve 17 Haziran 2024 tarihinde sona ereceği açıklandı. Buzağı desteklemesi başvurularının işletmede doğan buzağılara ödeneceği ve buzağının doğduğu işletmede 120 günü tamamlama şartının arandığı belirtildi. Ayrıca, birinci dönemde başvuru yapmış olan yetiştiricilerin ikinci dönemde tekrar başvuru yapamayacakları ve süresi geçtikten sonra yapılan başvuruların geçersiz sayılacağı hatırlatıldı.
Ayrıca, buzağı desteklemesi kapsamında verilecek olan destek tutarları da açıklandı. Temel destekleme kapsamında baş başına 1.150 ₺ ödeneceği ve Giresun ili dahil olmak üzere 22 ilde ek olarak 400 ₺/baş eklenmiş olduğu ifade edildi. Üreme parametreleri uygunluk desteği için ilave 300 ₺/baş, suni tohumlamadan doğan buzağı desteği için ilave 450 ₺/baş, döl kontrolü kapsamında doğan buzağı desteği için ilave 200 ₺/baş ve soykütüğü ve genomik değer tespiti ilave desteği için ise bakanlıkça soykütüğü sınıfına göre ilave edileceği belirtildi.
Ayrıca, destekleme süreci içerisinde buzağıların küpeletilmesi, Türkvet ve e-ıslah kayıt sistemlerine kaydettirilmesi, programlı aşılarının yaptırılması ve işletme bilgileri ile desteklemeye esas verilerin kayıt sistemlerinde güncellenmesinin yetiştiricilerin sorumluluğunda olduğu hatırlatıldı.
Başvuru yapmak isteyen yetiştiricilerin daha fazla bilgi almak için Giresun merkezde bulunan Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü’ne, ilçelerde ise Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerine başvurabilecekleri ifade edildi.