CHP Kültür sitesinin akıbetini sordu?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz Giresun’da uzun yıllardır yokluğu hissedilen Kültür Sitesini gündeme getirdi.

CHP Kültür sitesinin akıbetini sordu?
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.03.2023
Düzenleme: 10.03.2023 11:48
40
A+
A-

İl Genel Meclisinde konuşan Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, “Giresun Merkez Sokakbaşı Mevkiinde uzun yıllar Kültür Sitesi olarak hizmet veren, geçmişte İl Özel İdaremize ait bina 2012 yılında yıktırılmıştı. Büyük ölçekte Tiyatro ve Konserler için başka salon olmadığından 11 yıldır halkımız bu kültür-Sanat faaliyetlerinden mahrum bırakılmıştır.

En son Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Atatürk Lisesi yanındaki alanda projelendirilen ve ihaleye çıkarılan ancak ihaleye katılan olmadığı için bekleyen,  yeni Kültür Merkezi işinin şu anki  durumunun ne olduğunun araştırılması ile ilgili Meclis Başkanlığımıza CHP Grubu olarak bir yazılı önerge vererek bu konuda kurumdan açıklama istedik” dedi.

Mehmet Yılmaz Kültür Merkezi önergesinin gerekçelerini şöyle sıraladı;

KÜLTÜR-SANAT TARİHİ 2.MEŞRUTİYET DÖNEMİNE DAYANMAKTADIR

“Giresun’umuzun  haklı olarak gurur duyduğumuz bir  alanı da, Kültür-Sanat  tarihi ve geçmişidir. Daha Cumhuriyet’in  ve devrim lerinin  toplumla yeni tanıştığı yıllarda ,bu yeni hayata en iyi uyum gösteren  Anadolu illerinin başında Giresun gelmektedir. Sadece İstanbul’da  gayri müslim kadınların sahneye çıkabildiği yıllarda ,Giresun Halkevi  Tiyatrosunda 7 kadın oyuncu  ,üstelik  William Shakespeare ‘in  oyunlarında rol almıştır. İlimizin bu tiyatro alt yapısı ta 2.Meşrutiyet  dönemine dayanmaktadır. İstanbul  Şehir Tiyatrosu “Darülbedayi”  kurucularından ünlü aktör Raşit Rıza ,anılarında ilk şehir tiyatrosunun Giresun’da kurulduğunu ve eşi Suzan Hanım’la birlikte burada sahneye çıktığını aktarmaktadır. Yine bu yıllarda Çınarlar mahallesinden,  Sokakbaşı ndan sahile ulaşan  yol boyunca azınlıkların çadır tiyatrolarının bulunduğu bilinmektedir. Zeytinlik, Sokakbaşı  ve sahilde Gogara bölgesi Sosyal  ve Kültürel zenginliğinin izlerini ta bugünlere, 2000’li yıllara kadar taşımıştır. Bu muhteşem  Kültür-Sanat tarihimizde  yer almış, emek vermiş, adını bildiğimiz  Raşit Rıza ve eşi Suzan Hanım ile arkadaşları, Şair Can Akengin, Bilgi Yurdu, Halkevi, GİLT(Giresun İl Tiyatrosu),Giresun Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Bulancak Sanat Tiyatrosu, Giresun Sanat Tiyatrosu (GİST),Şaka  Tiyatrosu, GİFSAD ve Deniz Dağcılık Spor Kulübü  Tiyatroları ve  onların aramızda olmayan emekçilerini  saygı ve şükranla anıyorum. Bugün yaşayanlara sağlıkla, uzun bir  ömür diliyorum.

ETKİNLİKLER SAHNESİZ KALMIŞTIR

İlimizde özellikle, 1990’lı yılardan itibaren, başta tiyatro olmak üzere Kültür-Sanatın canlanmasında, eski adıyla Şehir Sineması, daha sonra İl Özel İdaresi  tarafından ete ,kemiğe büründürülen  sonraki adıyla” Vali  Sami Oytun  Kültür Sitesi’nin çok büyük katkısı olmuştur. O yıllarda Giresun Sanat Tiyatrosu yöneticisi ve oyuncusu olarak bu salonun bize sağladığı olanakları ve kolaylıkları asla unutmamız mümkün değildir. Kültür Sitesinin Giresun’a katkıları, ta ki 2012 yılında yıkılana kadar sürmüştür. Bu yıkım ile; Yenisini yapmadan eskisini yıkmanın faturası en ağır şekilde Giresun halkına çıkarılmıştır. Bölgede en canlı sosyal ve kültürel yaşama sahip ilimiz, artık Konser, tiyatro ve diğer etkinlikler açısından Salonsuz kalmıştır.

Geçmişiyle övündüğümüz sosyal ve kültürel yaşamımız maalesef bugün gösteri sanatları etkinlikleri açısından açlık çekmektedir. Bundaki en büyük faktör, Giresun Merkez  Sokakbaşı’nda  uzun yıllar hizmet veren Kültür Sitesinin, İl Özel İdaremize ait iken  2012 yılında yıkılması olmuştur.11 yıldır büyük gösteriler  için salonsuz  ve sahnesiz kalan halkımız Kültür-Sanat yoksulu haline gelmiştir.

BU AYIBI DÜZELTMEK ZORUNDAYIZ

Yıkıldıktan sonra, geçtiğimiz 11 yıl içinde, gerek  bizim de İl Genel  Meclisinde iktidarı ve muhalefeti  ile diğer taraftan  Giresun  Belediyesi de bu ayıbı  düzeltmek ve Giresun’a yakışan, tıpkı komşularımızda  olduğu gibi bir Kültür Sarayı  Bakanlık  projesi için çaba sarf etmiştir. Bunun için, Sokakbaşı’ndaki  bin 130m2 , Özel  İdareye  ait binası yıkılmış  arazi ile Giresun Belediyesinin   eski Rus pazarındaki 2700m2 alanın becayişi  yapılmıştır. Ancak projedeki eksiklik nedeniyle uzun bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığına bu yer kabul ettirilememiştir. Daha sonra projede yer değişikliği yapılarak Atatürk Lisesinin önündeki alana çekilmiştir Kültür Merkezi. Devamında çıkılan ihalelere giren olmamıştır. Başından beri Mimarlar Odası, Turizm Tanıtım Çevre Kültür Derneği, Giresun Üniversitesi Akademik Çevresinden, yine bizden yani CHP Örgütü, İl Genel Meclisi  Grubu olarak  bu yerin bu haliyle yetersiz olduğu yönünde itirazlar olmuştur. Hala bu itirazlar ve tartışmalar devem etmektedir.

KÜLTÜR MERKEZİ PROJESİ HEDEFİMİZ

11 yıldır uygun bir alana oturtulamayan Kültür Merkezi projesi mutlaka Millet ittifakının, yeni İktidarının, yaşama geçireceği en önemli projelerden birisi olacaktır. Bu beceriksizliğe bir an önce son verilecektir. Giresun’umuz övünç duyduğumuz, tıpkı Kültür Sanat tarihimizdeki gibi, o canlı günlerine geri döndürülecektir. Bugüne kadar Kültür Merkezi projesi için, Meslek odaları, Dernekler, Akademik çevreler tarafından önerilen , siyasi parti olarak bizim de uygun gördüğümüz yerler, Eski SSK   Hastanesi yeri ,Millet Bahçesinin bir bölümü, son olarak ta, Gedikkaya mahallesinde şimdi kurumumuza ait olan satışa çıkardığımız Hastane yeridir.

Ancak proje yeri değişikliği gerçekten bu işin gerçekleşmesini daha uzun yıllara taşıyacaksa, 2. bir alternatif seçeneği İl Genel Meclisi CHP Grubunun önerisi olarak Giresun kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bu önerimiz de, projenin planlamasına gelecekte çevre alanı olarak mevcut Atatürk Lisesinin de dahil edilmesidir. Tabi ki Atatürk Lisesine daha uygun ve geniş bir okul yerleşkesi kurmak kaydıyla.”

REKLAM ALANI