Domuz gribinde artış var!

Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin, son günlerde artış gösteren grip, soğuk algınlığı ve Türkiye’nin 2009 yılında tanıştığı domuz gribe karşı vatandaşları uyardı.

Domuz gribinde artış var!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.01.2024
118
A+
A-

Bir üst solumun virüsü olan İnfluenza vakalarında artış yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin, “Kış mevsimi biraz geç başladı. Havaların bir sıcak bir soğuk seyretmesine bağlı olarak insanlar ne giyeceklerini bilemediler. Kapalı ortamlarda daha fazla bulunmaya başladılar. Buda kış aylarında beklediğimiz grip ve soğuk algınlıkları vakalarının artmasına neden oldu. Halk arasında grip olarak bilinen İnfluenza A vakalarında bir artış söz konusu. Bu vaka artışları illere göre değişiklik gösterebiliyor. Giresun’da görülen vaka artışları daha çok H1, N1 yani 2009 yılında domuz gribi diye yaşadığımız etkende biraz daha fazla artış söz konusu. Ama bir tek influenza yok, covid 19’u da gördük etken olarak. Diğer solunum etkenlerini de görüyoruz. Ama genel olarak herkeste ateş, halsizlik, ses kısıklığı ve insanları yatağa düşüren bir hastalık söz konusu” dedi.

“KAPALI ORTAMLARDA MASKE TAKALIM, ELLERİMİZİ SIK SIK YIKAYALIM”

Bulaşıcı üst solunum hastalıklarına karşı maske ve hijyen uyarısı yapan Prof. Dr. Meltem Arzu Yetkin şunları kaydetti;

“Mümkün olduğu sürece kapalı ortamlara girmeyelim. Giriyorsak o ortamda pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayalım. Çok kalabalık ortamlarda mümkünse maske takalım. Maske takmayı sevmiyor ve istemiyoruz ama gerçekten koruyucu bir unsur. Özellikle kronik rahatsızlığı bulunan insanlara kalabalık ortamlarda maske takmalarını öneriyoruz. Başta ellerimizi yıkamak olmak üzere hijyenimize dikkat edelim. Sürekli ellerimizi yıkayalım. Biz bu virüsleri başka insanlarla karşılaşarak alıyoruz ama bazen de, hasta insanların etrafa bulaştırması olabiliyor. Bunu engellemek ellerimizi yıkamak ve dezenfekte etmek çok önemli. Mutlaka yanımızda kolonya ve alkol bazlı dezenfektan bulundurun. Dolmuşa indiniz, bindiniz, markere girip, çıktığımızda ellerinizi dezenfekte edelim. Bunlar ufak şeyler ama hastalıktan insanları korur.”

PROF. DR. YETKİN; “ŞU ANDA YOĞUN AKCİĞER TUTULUMU YOK”

Şuanda vakalarda yoğun bir akciğer tutulumu yaşanmadığını belirten Prof. Dr. Yetkin, “Covid 19’un ilk dönemlerinde hastalarda akciğer tutulumu oluyordu.  Ama şunda öyle bir tabloyu çok, görmüyoruz. Ama bu yarın görmeyeceğiz anlamında değil. Çünkü bu virüsler kendilerini değiştiren, geliştiren virüsler. Şu anda boğazımızın üst tarafında kalan virüsler, aşağıya akciğer sistemine inmiyor gibi duruyor. Ama virüsün yapısında bir ufacık mutasyon gelişir, şekil değiştirip akciğer sistemine inebiliyor. Nasıl başlangıçta covid 19 akciğer tutulması ve buna bağlı ölümlere neden olan bir hastalıkken daha sonra gelişen mutasyonlarla sadede üst solunum hastalıkları yapar hale geldi” diye konuştu.

REKLAM ALANI