Fındık üreticileri dikkat: İlaçlı mücadele başlıyor

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık bahçelerinde zararlı böceklerle mücadele için sahil kolda 6 Mayıs, orta kolda 9 Mayıs ve yüksek kolda 12 Mayıs’ta ilaçlamanın başlaması gerektiğini duyurdu.

Fındık üreticileri dikkat: İlaçlı mücadele başlıyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 04.05.2024
25
A+
A-

Çiftçiler, fındıkların % 50’si mercimek büyüklüğüne ulaştığında ilaçlı mücadeleye başlama zamanının geldiğini belirledi.

İlaçlamadan önce zararlı yoğunluğunun ölçülmesi önemli. Çiftçiler, bahçelerindeki 10 Ocak arasında 3×3,5 metre ebadında bir çarşaf gererek darbe metoduyla düşen böcekleri saymalıdır. Eğer 10 ocaktan 2 veya daha fazla ergin Fındık Kurdu bulunursa, ilaçlama gereklidir. Aynı şekilde, 10 ocaktan 1 veya daha fazla Kahverengi Kokarca tespit edilirse, her iki zararlıya karşı da etkili ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır.

İlaçlama sırasında motorlu sırt atomizörüyle dekara en az 30-35 litre, motorlu pülverizatörlerle ise 100 litre su ile karıştırılarak uygulanmalıdır. İlaçlama alt kısımdan başlayarak yukarıya doğru yapılmalıdır. Bu işlem aynı zamanda Yaprak Bitlerini de kontrol altına alır.

İlaçlama başlamadan önce arıcılar, arılarını ilaçlama alanlarından çıkarmalıdır. İnsan ve hayvan sağlığı açısından ilaçlama sonrası belirli bir süre bitki koruma ürünleri hasat aralığına uymak gerekir; bu süre boyunca ilaçlanan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

Üreticiler, ruhsatsız veya tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünleri kullanmamalı ve yaprak gübreleri hariç, kimyasalları karıştırmadan önce etiket bilgilerini kontrol etmelidir. Ayrıca, ilaçlama için yetkilendirilmiş bayilerden ürünler temin edilmeli ve bu işlemi sadece ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ne sahip kişiler gerçekleştirmelidir.

Daha fazla bilgi için Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.