Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşan İyi Parti İstanbul Milletvekili Giresunlu Burak Akburak, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Akburak, fındığın ülke ekonomisine en çok girdiyi sağlayan ürünlerin başında geldiğini belirtti. Ağustos ayına yaklaştığımız şu günlerde üreticilerin hepsini hasat telaşı sardığını ifade eden Akburak, “Ancak üreticilerin kafasında tek bir soru var: Alım fiyatı ne olacak? Yevmiyeciye kaç para verilecek? Yevmiyeci bulunabilecek mi? Patoz maliyetleri ne olacak?” dedi. Ekonomik krizle yükselen enflasyona göre iyi bir fiyat açıklanmasının önemine vurgu yapan Akburak, Türkiye’nin dünya fındık ihtiyacının yüzde 75’ini karşılayan en büyük üretici olmasına rağmen, üreticilerin hak ettikleri değeri alamadığını söyledi.
İSTİKRARLI VE YETERLİ BİR TABAN FİYAT TALEBİ
Fındık üreticilerinin yıllardır istikrarlı ve yeterli bir taban fiyatı alamadıkları için mağdur durumda olduklarını belirten Burak Akburak, “Her yıl hasat dönemi öncesinde açıklanan taban fiyatlar, üreticilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak kalıyor. Fındık taban fiyatının belirlenmesinde üretim maliyetleri, dünya piyasalarındaki fiyat dalgalanmaları ve üreticilerin yaşam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır,” dedi.
TMO’NUN SON ALTI YILLIK FINDIK ALIM FİYATLARI
Burak Akburak, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) son altı yıllık dolar bazında fındık alım fiyatlarını şöyle özetledi: 2018’de 2,93 dolar, 2019’da 3,34 dolar, 2020’de 3,73 dolar, 2021’de 3,5 dolar, 2022’de 3,01 dolar ve 2023’te 2,80 dolar. Son altı yılın ortalamasının 3,22 dolar olduğunu belirten Akburak, “2024 için 3,5 dolar verilirse, bu fiyat üreticinin beklentisini karşılamaktan uzak kalacaktır. Üreticinin hak ettiği fiyatın 5 dolar olması gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.
FINDIK ÜRETİCİLERİNİN MALİYETLERİ ARTTI
Fındık üreticisinin girdi maliyetlerinin, gübre, mazot ve ilaç dahil olmak üzere geçen yıldan bu yana yüzde 100 arttığını vurgulayan Akburak, “Genel Başkanımızın grup toplantısında açıkladığı 170 TL’lik alım fiyatı, bu seneki fındık alım fiyatı olmalıdır,” diye konuştu. Akburak, fındığın Giresun başta olmak üzere, Ordu, Trabzon, Samsun, Düzce, Sakarya ve birçok ilde sayıları 500 bini bulan çiftçiler tarafından üretildiğini belirterek, “Üreticiler, fındık sayesinde geçimlerini sağlamakta, çocuklarını evlendirmekte ve iş kurmaktadır. Esnaf da bu duruma güvenmekte ve üreticilere veresiye mal vermektedir,” dedi.
FINDIK ÜRETİCİLERİ HAK ETTİĞİ DEĞERİ ALMALI
Burak Akburak, fındık üreticilerinin emeğiyle kimsenin oynamaması gerektiğini belirterek, “Üreticiler hak ettikleri değeri görmek istiyorlar. Ancak Ferrero gibi kartellere üreticimizi yem ettiğiniz sürece, üreticiler fındık dalı gibi kırılıyor ve budanıyor. Gerekli adımlar atılarak bu adaletsiz fiyat politikasına ‘Dur!’ denmelidir,” ifadelerini kullandı.