Giresun diye bir şehir var!

Yayınlama: 13.02.2024
Düzenleme: 13.02.2024 06:50
290
A+
A-

„Türkiye’nin 28 plakalı şehri GİRESUN, fındığın BAŞKENT’i kirazın ANAVATAN’ıdır.“

Hafta sonunda Essen Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliğinin Dortmund Türk Eğitim Merkezi’nde organize ettiği „MEMLEKET GÜNLERİ PROJESİ“ isimli bir etkinliğe katıldım.  Projenin ilk ayağında „KARADENİZ GÜNÜ ETKİNLİĞİ“  yapıldı.

 

MAALESEF „KEŞKE“ DEDİM

Katıldım ama içeri girer girmez „KEŞKE“ demekten kendimi alamadım. Aslında „KEŞKE“ kelimesini hem sevmem hem de kullanmayı pek tercih etmem. Ancak içeriye girer girmez „KEŞKE“ dedim.

 

NEDEN „KEŞKE“ DEDİM

Karadeniz bir bütündür. O bölgede bulunan şehirler adeta ZİNCİR misali birbirine eklenmiştir. Birisi olmadan, diğerinin olması mümkün değildir. Ama etkinliği düzenleyen arkadaşlar GİRESUN olmadan „KARADENİZ GÜNÜ“ yapmışlar.

 

HERKES VAR GİRESUN YOK

İddia ediyorum ki; Avrupa’da HEMŞEHRİ DERNEKÇİLİĞİ’ni başlatan ve ilk hemşehri gecelerini yapanlar arasında GİRESUNLULAR başı çekiyordur. Ve Almanya genelinde en fazla da hemşehri dernekleri arasında GİRESUN dernekleri vardır.

Essen Başkonsolosluğu bölgesinde dört Giresun Derneği vardı. Şu andaki sayı bildiğim kadarıyla üç. Dortmund merkezli Yurtdışında Giresun Derneği daha sonra Duisburg’a taşındı ve şu andaki akibetini inanın bilmiyorum.

Dortmund’da GİRESUN’suz yapılan „KARADENİZ GÜNÜ“ ne; Almanya Bartınlılar Derneği (ALBADER), Avrupa Gümüşhane Dölek Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Almanya Ordu-Korganlılar Derneği, Avrupa Rizeliler Derneği,  Almanya Samsunlular Derneği, Avrupa Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (ASİDER), Dortmund ve Çevresi Trabzonlular Derneği ve Avrupa Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği katılarak faaliyetlerini ve kültürlerini tanıttılar.

8 Karadeniz Derneğinin olduğu tanıtım gününde, hemşehri dernekçiliğinin ÖNCÜ’lerinden olan Giresunluların olmaması veya görmezden gelinmesi beni ziyadesiyle üzdü.

NEDEN YOK DİYE SORDUM

„KARADENİZ GÜNÜ“ nü organize eden arkadaşlardan birisine; „GİRESUNLULAR NEDEN  YOK?“ diye sordum. Aldığım yanıt; „Hem biraz aceleye geldi hem de kimseye ulaşamadık“ oldu.

Oysa BASIN MENSUPLARI’ından birisine sorulsaydı, kolayca ulaşabilirlerdi.

 

MÜTHİŞ DERNEKLERİMİZ VAR

Almanya’nın NRW Eyaleti ve bilhassa da Essen Bölgesinde  geçmişi çok eski olan ve müthiş faaliyetleri bulunan GİRESUN Derneklerinin başında;

  • 1991 yılında kurulan WERDOHL GİRESUNLULAR KÜLTÜR ve DAYANIŞMA DERNEĞİ.
  • Kamen merkezli KITALARARASI GİRESUN EĞİTİM DERNEĞİ
  • 2008 yılında kurulan MÜLHEİM UYUM VE KÜLTÜR DERNEĞİ’ni sayabiliriz.

 

RİZE’DE FINDIK YOK AMA FINDIKLI VAR

Dortmund’da beni  Giresunluların olmamasından ziyade SİNEVİZYON gösterisi daha çok kızdırdı ve üzdü.

Hadi Giresun Derneklerine ulaşamadınız peki ya SİNEVİZYON gösterisinde Giresun niçin ES geçildi?

Bana göre en acı olan taraf ise. RİZE’nin sinevizyon tanıtımı yapılırken FINDIK yetiştirildiğinden söz edilmesiydi.  Tam o anda bir gazeteci arkadaşla göz göze geldik ve durumu şaşkınlıkla karşıladık.

Çay’ın merkezi RİZE’dir. Buna kimsenin itirazı yok!

Ama Fındığın BAŞKENTİ GİRESUN’dur. Evet Karadeniz’in çoğu yerinde fındık yetiştirilir. Ama fındık fiyatı açıklanırken, GİRESUN KALİTE fındığa özel bir fiyat verilir.

Yani demem o kii; Rize’de FINDIKLI diye bir ilçe var ama Rize’nin fındığı makbul değildir. Rize’de olan fındık kadar Almanya’da FINDIK var!..

 

PROJE GÜZEL AMA EKSİK

Dobra dobra ifade edeyim ki PROJE güzel ama alelacele hazırlanmış. Ve MEKAN çok küçük. Zira dernek yöneticilerinin haricinde dışarıdan ya da başka bölgelerden insanlar maalesef yer sıkıntısından dolayı davet edilmemişler. Madem bir şeyler yapıyoruz, en ufak detaylar bile gözden geçirilmelidir.

İlle de bu salonda yani Dortmund Eğitim Merkezinde yapılacak deniliyorsa, KARADENİZ’i ikiye ayırıp, DOĞU ve BATI KARADENİZ GÜNÜ yapılsa daha iyi olurdu.

 

BİZ BİRBİRİMİZİ EYİ BİLİRİZ

Allah için PROJE  güzel ama EKSİK dedik.

Ama bizler KARADENİZLİ olarak birbirimizi çok eyi biliriz. Zaten her şeyimiz hemen hemen aynı. Bu yüzden tanıtımın hedefi, aynı bölgenin insanına yönelik olarak değil de diğer yörelerin insanına yönelik olmalı.

Bir Trabzonlu, hem Rize hem Giresun hem de Gümüşhane’yi eyi bilir. Keza Giresunlu’da komşu illeri ve oraların kültürünü gayet eyi bilir. İşte bu nedenle bir şey yapıyorsak kendimize  HEDEF belirlemeliyiz!

 

EKONOMİK VE TURİSTİK GETİRİSİ OLMALI

Gerçeği ifade  etmek gerekirse bu tür tanıtım günlerinin hedefi bize göre yabancılar  yani ALMANLAR olmalıdır. Eğer ki amaç yemek içmek ve sohbet etmek değilse,  gerçekten ülkemize ve bölgelerimize hem ekonomik hem de turizm adına katkı sağlamayı hedef  belirlemeliyiz!..

 

GÖRSEL SERGİ VE MUTFAK ÜRÜNLERİ

Karadeniz Günü’nün hiç mi olumlu tarafı yoktu dediğinizi duyar gibiyim.

Dortmund Türk Eğitim Merkezi’nin hemen girişinde Karadeniz bölgesine özel bir görsel sanatlar sergisi vardı. Ve incelerken keyif aldım. Ve tabi ki yöresel Karadeniz yemekleri harikaydı. Hamsi bile vardı. Gerisini siz düşünün.

Ama ben en çok SİNOP KEŞKEĞİ’ni beğendim. Her kim yaptıysa ellerine sağlık.

 

KARADENİZ GÜNLERİ BAHANE SOHBET ŞAHANE

Karadeniz Günü’nün en pozitif yönlerinden birisi de TANIŞMA ve SOHBET bölümüydü. İş ve güç derken insanlar ayrı kalıyor. Bu vesileyle görüşmeleri, tanışıp ve sohbet etmeleri gerçekten güzeldi.

REKLAM ALANI