Türkiye’nin aralarında ‘Giresun Tombul Fındığı’nın da bulunduğu AB onaylı coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke ve bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır.” dedi.
Bakan Kacır, aralarında Giresun Tombul Fındığı’nın da bulunduğu AB’den tescil alan Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ülkede coğrafi işaretli tescil sayısının 1382 olduğu bilgisini veren Kacır, “Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) coğrafi işaret almak için işlemleri devam eden 692 başvuru bulunuyor. ” diye konuştu. Kacır, coğrafi işaretli ürünlerin katma değere dönüştürülerek ticari ve ekonomik hayata kazandırılması gerektiğine dikkati çekerek, TÜRKPATENT’in, ülkenin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması için yoğun gayret gösterdiğini söyledi.
Coğrafi işarette tescilin birinci aşama olduğuna işaret eden Kacır, şunları kaydetti:
“Tescilden sonra bu ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşması için projeler hazırlanarak daha fazla katma değer yaratılmalı. Türkiye’nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır. Bu da Türkiye’nin ekonomisinin ve kişi başına düşen milli gelirin büyümesine önemli katkı sunar.”
Kacır, TÜRKPATENT’in bu yıl tarihinde ilk kez AB’ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 coğrafi işaretli ürünün tescili için toplu başvuruda bulunduğunu dile getirdi.