Yağlıdere’de, “Göç ve Vefa” anıtının açılışı törenle gerçekleştirildi.
Açılışa katılan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti’yi ilçeye gelişte Hükümet Konağı önünde Yağlıdere Kaymakamı Seda Ünlü ve ilçe protokolü başta olmak üzere yöresel kıyafetli Yağlıdereli çocuklar karşıladı.
Karşılama töreninin ardından Vali Serdengeçti, Yağlıdere Kaymakamı Seda Ünlü, Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş ve diğer yetkililerle bir araya geldi.
Kaymakamlık ziyaretinin ardından Vali Serdengeçti, Giresun’un Yağlıdere ilçesinden Amerika’ya göç eden ilk gurbetçi İzzet Aydın’ın oğlu Sebahattin Aydın tarafından Yağlıdere Belediyesince tahsis edilen alanda gerçekleşen “Göç ve Vefa” anıtının açılış törenine katıldı.
AYDIN’DA GÖÇ’ÜN HİKAYESİ
İzzet Aydın’ın babası ve göçmenlik sürecinde ona yardımcı olan Lefter Çemberci’nin hikayesini detaylı bir şekilde anlatan anıt, aynı zamanda göç edenlerin azimli çalışmalarını ve yeni ülkelerinde başarıya ulaşmalarını simgeliyor.
VALİ ANITIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Vali Serdengeçti, törende yaptığı konuşmada, Yağlıdere ilçesinin göç hikayesini simgeleyen “Göç ve Vefa” anıtının önemine vurgu yaptı.
Giresun’un tarihindeki göçmenlerin ve gurbetçilerin yaşadıkları zorlukları anlamak için bu tür anıtların büyük önem taşıdığını belirtti.
Ayrıca, göçün sadece geçmişte değil günümüzde de devam ettiğini ve gurbetçilerin memleketlerini özlemle ziyaret ettiklerini ifade etti.
Göç ve Vefa Anıtı’nın, sadece bir hikâyeyi değil aynı zamanda bir toplumun birliğini ve dayanışmasını temsil ettiğini söyledi.
Serdengeçti, gurbette memleket sevdasıyla bir yandan kültürümüzü temsil eden bir yandan da başarılarıyla göğsümüzü kabartan hemşehrilerimizi de hayırla yâd ederek, ebedi aleme irtihal edenlere rahmet diledi.
Açılışta bir konuşma yapan Sebahattin Aydın da “ABD kapısının açılışını başlatan 2 vefalı insan Lefter Çemberci ve Terzi İzzet Aydın için toplanmış bulunuyoruz. Ben de Terzi İzzet’in oğlu Sebahattin Aydın olarak buradayım.
GÖÇ’TE LEFTER ÇEMBERCİ FARKI
Bu göç, doğduğu yerleri unutmayan Lefter Çemberci’nin 60’lı yıllarda gelip kendisine yardımcı olan aileyi ve mezar ziyareti yapmak için Çağlayan Köyü’ndeki bir aileyi ziyaretiyle başlar. Bu arada babamla tanışırlar. 60’lı yıllarda Yağlıdere’yi sel almasıyla her şeyini kaybeden babam, gurbete gitmeye karar verir. 1966 yılında Amerika’ya, Lefter’in yanına gider. Lefter, babama çok yardımcı olur. 1969 yılında Giresun’dan Hasan Saatçi, sonra Yağlıdere’den Hasan Kâhyaoğlu ve çevre köylerden bu göç başlamış olur.
Bugün ilçemizin ABD’de yaşayan vatandaşları üzerinde rahmetli babamın ve Lefter’in katkıları belirgin rol oynamıştır.
Sonuç olarak, bu anıtın yapılmasında katkıları bulunan, bize bu yeri tahsis eden Yağlıdere Belediyesine, yapılmasında öncülük yapan Giresun Valiliğine, Yağlıdere Kaymakamlığına, Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş’a ve belediye çalışanlarına teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
PLAKET VERİLDİ
Konuşmaların ardından Vali Mehmet Serdengeçti, anıtın inşa edilmesinde emeği geçen Sebahattin Aydın’a teşekkür ederek plaket takdim etti.
Ardından Vali Serdengeçti ve protokol tarafından açılış kurdelesinin kesilmesiyle birlikte “Göç ve Vefa” anıtının açılışı gerçekleştirildi.
Açılışa Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti başta olmak üzere Yağlıdere Kaymakamı Seda Ünlü, Yağlıdere Belediye Başkanı Yaşar İbaş, Üçtepe Belde Belediye Başkanı Hacı Gasım Akıllı, Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kara ile vatandaşlar katıldı.