Kahverengi Kokarca Başkent’e kadar gitti!

Önemli bir tehdit haline gelen ve başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkilere zarar veren kahverengi kokarca Ankara’da da görülmeye başlandı.

Kahverengi Kokarca Başkent’e kadar gitti!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 18.11.2023
37
A+
A-

Karadeniz Bölgesinde son yıllarda yoğun şekilde görülen ve fındık başta olmak üzere birçok sebze ve meyveye zarar veren kahverengi kokarca ile yoğun şekilde mücadele başlatıldı.

Fındıkta yüzde 25’lere varan verim düşüklüğüne neden olan kokarcayla mücadele Karadeniz Bölgesinde yoğun şekilde sürerken kışı geçirmek için de ev ve işyerlerine girmeye başladı.

Bölgede yoğun şekilde görülen kokarca ülkenin birçok iline yayıldığı da görülüyor. Kahverengi kokarca Ankara’da da bazı ürünlerin yanı sıra evlerde ve otellerde de görülmeye başlandı. Kışı geçirmek ve yumurta bırakmak için ev, otel ve işyerlerine giren kokarcanın ilerleyen aylarda Ankara’da da yoğun şekilde görülmeye başlayacağı tahmin ediliyor.

KAHVERENGİ KOKARCA

Ülkede varlığı ilk defa 2017 yılında tespit edilen kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşmektedir. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır. Kahverengi kokarcanın fındıkta Karadeniz Bölgesi illerinde bu yıl yüzde 25’lere varan oranlarda zarar verdiği tahmin ediliyor. Zararın boyutları üreticileri mağdur ediyor.

REKLAM ALANI