Karadeniz fındığını korumak için kahverengi kokarca mücadelesi başlıyor
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarımsal ürünü olan fındığı tehdit eden kahverengi kokarcanın yayılmasını önlemek amacıyla mücadele takvimini açıkladı. Zararlının fındık bahçelerine verdiği zararın önüne geçmek için biyoteknik, biyolojik, kimyasal ve mekanik mücadele yöntemlerinin bir arada uygulanacağı belirtildi.
MÜCADELE TAKVİMİ BAŞLADI
Müdürlük yetkilileri, Nisan-Mayıs aylarında biyoteknik ve kimyasal mücadele ile kahverengi kokarcaların kışlaklardan çıkışı sonrası tuzaklarla toplandığını ve ilaçlama yapıldığını duyurdu. Feromonlu tuzaklar sayesinde cezbet-öldür yöntemi ile zararlılar toplanıyor ve barınaklara yerleştirilen bu tuzakların düzenli olarak kontrol edilmesi öneriliyor.
KİMYASAL VE BİYOLOJİK MÜDAHALE HAZİRAN’DA DEVAM EDİYOR
Haziran ayında ise kimyasal mücadelenin yanı sıra, Samuray Arıları’nın doğaya salınacağı belirtildi. Samuray Arıları’nın kahverengi kokarca ile biyolojik mücadelede önemli bir rol oynayacağı ve özellikle mezarlıklar ile ilaçlama yapılmayan alanlarda etkin olacağı ifade edildi.
MEKANİK MÜCADELE KIŞ AYLARINDA YÜRÜTÜLECEK
Kış aylarında, Ekim-Mart döneminde, kapalı alanlarda barınan kokarcalar için mekanik mücadele (topla-imha et) uygulanacağı ve gerektiğinde Sağlık Bakanlığı onaylı biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılacağı açıklandı. Bu sayede, kahverengi kokarcaların kışlama dönemi boyunca toplandıkları alanlarda zararın en aza indirilmesi hedefleniyor.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, üreticilere çağrıda bulunarak bu mücadele yöntemlerine uymalarını ve her aşamada dikkatli olmalarını istedi. Kahverengi kokarcanın fındık için ciddi bir tehdit olduğu, üretici-devlet iş birliği ile sorunun çözülebileceği vurgulandı.