Karan’dan sert tepki: Üreticilerin mağduriyeti ihracatçıların suçu

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Türkiye’nin 2024 yılı için açıklanan 812 bin tonluk tahmini fındık rekoltesine sert tepki gösterdi. Karan, ihracatçı birliklerinin masa başında belirlediği yüksek rekoltenin üreticileri zor durumda bıraktığını vurguladı.

Karan’dan sert tepki: Üreticilerin mağduriyeti ihracatçıların suçu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 06.09.2024
15
A+
A-

“Eğer fındık fiyatlarını yükseltmezlerse, her platformda hedefimiz ihracatçılar olacak” dedi.
Karan, açıklanan rekolte nedeniyle üreticilerle mevsimlik tarım işçilerinin karşı karşıya geldiğini ifade etti. Bazı üreticilerin, fındıklarının bahçede kalmaması için zararına toplatma yoluna gittiğini belirtti. Günlük 2 bin liraya fındık toplatan üreticiler, ihracatçıların masa başında belirlediği bu yüksek rekolte yüzünden mağdur oldu.

FINDIK YEVMİYELERİ ASGARİ ÜCRETİN İKİ KATINA ÇIKTI
Karan, mevsimlik tarım işçilerinin bu yıl fındık yevmiyelerini iki katına çıkardığını, memur gibi mesai saatleri talep ettiklerini söyledi. Bu durumu, ihracatçıların açıkladığı yüksek rekolteye bağlayan Karan, “Fındık üreticisi bu yıl zararına çalıştı. Fındık toplama yevmiyesi 1500 ile 2000 lira arasında değişti. Bir işçi günde en fazla 15 kilo fındık topluyor, bu da bugünkü fiyatlarla zar zor 1950 lira yapıyor” dedi.

“İHRACATÇILAR YANLIŞI DÜZELTMEZSE HEDEF TAHTASINDA OLACAKLAR”
Fındık üreticisinin ilacı, gübresi, bahçe temizliği ve toplama yevmiyesi gibi giderlerinin hesaplandığında bu yıl büyük zarar ettiğini belirten Karan, ihracatçıların serbest piyasada fındık fiyatlarını artırmazsa, bundan sonra hedef tahtalarında olacaklarını vurguladı. İhracatçılara yönelik sert mesajlar veren Karan, “Bu yanlışı düzeltsinler yoksa her platformda hedefimiz olurlar” diye ekledi.

 

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.