Kestane ağaçları ‘Katil Arı’dan temizleniyor

Orman Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, halk arasında ”katil arı” olarak adlandırılan ve kestane ağaçlarına zarar veren gal arıları ile mücadelenin kararlılıkla devam ettiği bildirildi.

Kestane ağaçları ‘Katil Arı’dan temizleniyor
REKLAM ALANI
Yayınlama: 05.06.2023
102
A+
A-

Ana vatanı Çin olan, Türkiye’de ilk kez 2014’te Yalova’nın kestane ormanlarında ortaya çıkan, halk arasında ‘katil arı’ ya da ‘gal arısı’ olarak bilinen ‘Dryocosmus kuriphilus’ türü böcek, 2021 yılına gelindiğinde birçok ilde görülmeye başlandı. Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinde bulunan birçok ilde şifa deposu kestane balı üretim ormanlarımızı tehdit eden katil arılar ile mücadele kararlılıkla devam ediyor.  Kestane gal arısının yoğun olmadığı ve yeni görüldüğü sahalarda avcı böceklerin salımı yapılmamışsa mücadele; sürgünlerin budanarak ve dalların yakılarak imha edilmesi suretiyle yapılıyor. Kestane gal arısı ormanda fazla olduğunda, yaprak, çiçek ve meyve sayısında düşüşe sebep oluyor.  Bu nedenle de ağacın büyümesi ve dal kanseri gibi hastalıklara dayanıklılığı da olumsuz yönde etkiliyor.

GAL ARISI İLE MÜCADELE

Gal arısının ilk kez 2014 yılında Yalova’da görülmesinin hemen üzerine, Orman Genel Müdürlüğümüz Orman Zararlılarıyla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından gal arısı ile mücadelede kullanılan yöntemleri araştırmak için görevlendirilen bir ekip İtalya’ya gönderildi. Ekip İtalya’da, katil arıların doğal düşmanlarından olan ve avcı böcekler olarak bilinen Torymus sinensislerin üretimini ve doğaya salım tekniklerini inceledi. İtalya’dan dönen ekip Türkiye’de mücadele çalışmalarına 2015 yılında Yalova’da başladı.

KATİL ARILARA KARŞI AVCI BÖCEKLER

İlk defa Yalova’da Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından kurulan avcı böcekler olarak bilinen Torymus sinensislerin üretim istasyonu daha sonra Bursa, Sakarya, İzmir, Zonguldak, Kütahya, Artvin, Kastamonu, Giresun, Trabzon, Sinop, Balıkesir, İstanbul ve Bolu illerinde de kurularak 14’e çıkarıldı. Tüm istasyonlarda yoğun olarak üretim çalışmaları yapılarak sahalara avcı böcek salımı yapılıyor.  Avcı böcekler 2022 yılında 34 bin 372 adet üretim gerçekleştirilip sahalara salınırken; 2023 yılında 20 bin adet programa karşılık mayıs ayı itibarı ile 81 bin 884 adet avcı böcek ergini üretilerek kestane ormanlarına bırakıldı.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey; yeşil vatanı her türlü tehlikeden korumanın önceliği olduğunun altını çizerek; “Kestane ağaçlarına yerleşerek meyve üretiminin azalmasına neden olan ve katil arı olarak tabir edilen gal arılarına karşı biyolojik mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. Ormanlarımıza yalnızca yangın zarar vermiyor; dumansız zararlılarla da aynı kararlılıkla mücadele ediyoruz” dedi. Öte yandan Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Oğuzhan Sarıkaya’nın Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber yapmış olduğu 2 yıllık araştırma neticesinde zararlı böceğin erginlerini etkili şekilde toplayan renk tuzakları yöntemi geliştirildi. 2023 yılında zararlının görüldüğü ormanlarda ergin böcek, uçma zamanında deneme amaçlı olarak kullanılacak.​

REKLAM ALANI